Sådan undgår du stress

 Stress er et ord man efterhånden hører over alt, og det er noget de fleste af os kender til i større eller mindre grad. Men hvornår er der tale om den langvarige, skadelige stress, og den kortvarige normale form, der faktisk kan være god for en?

Ifølge center for arbejdsmiljø er det nemlig vigtigt at skelne mellem de to forskellige slags stress. Den korte stress kan hjælpe dig til at løse den opgave, der ligger foran dig og til at præstere bedre.

 

For stress er nemlig ikke en sygdom i sig selv, men kan ende i sygdom, hvis det man forbliver stresset over en længere periode. Det kan påvirke ens evne til at huske og ens immunforsvar kan blive mere skrøbeligt. Er man stresset over en meget lang periode, kan det endda være skyld i hjerte-karsygdomme og depression.

 

Symptomer på stress

 

Der kan mange forskellige symptomer på stress og folk kan reagere meget forskelligt.

Nogle af de fysiske symptomer på stress kan være hovedpine, hjertebanken, vægttab, nedsat potens, infektioner og indre uro.

Psykisk kan man opleve øget træthed, hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær, angst og nedsat humoristisk sans.

Derudover oplever nogle at de bliver mere ubeslutsomme, aggressive, har nedsat præsentationsevne, hyperventilerer og får flere sygedage.

 

Det du selv kan gøre

 

Men forhåbentligt behøver det ikke komme så vidt. Der er mange ting, man selv kan gøre for at undgå langvarig stress.

 

God planlægning:
Der kan ofte være rigtig mange ting man skal nå på en almindelig hverdag. Planlægger man ordenligt, kan man undgå, at det bliver uoverskueligt, og man ikke når hvad man skal. Hertil er det en god ide også at planlægge andre ting der kan give grund til bekymring, som fx sin økonomi og karriere.

 

Dyrk motion og få masser af søvn:
Er man i god form, er det nemmere at komme ovenpå igen efter en stresset situation. Meditation kan også være en god ide for at blive bedre til at finde indre ro og til at slappe ordenligt af. Og så er det selvfølgelig vigtigt at få sovet ordenligt igennem, så man har masser af energi og overskud til dagen der ligger foran en

.

Vær realistisk:
Vær realistisk omkring hvad du kan overskue og ikke kan overskue. Nogle gange er det i orden at lade andre tage over.

 

Lyt til dig selv og andre:
Være opmærksom på din egen krop og lyt til den, når den ikke har det godt. Lyt også til venner og familie da det kan være svært at erkende selv, at man er stresset.  

 

Vær positiv:
Det er selvfølgelig vigtigt at sige til sig selv, at man ikke skal gå for meget op i småting, da det skaber unødvendig stress.

 

I dag har man mulighed for at gå til lægen og få målt sit stress niveau. Det gøres ved blod, urin eller spyt prøver, hvor man tester for forskellige stoffer i kroppen, der påvirkes af ens stressniveau.