Særlig svampejagt i gang: »Men det er ikke sådan, at vi har folk siddende i skovbryn og krat for at holde øje med, om der er nogen, der går og samler«

Én af de golfbaner i Dyrehaven, hvor svampejægere snuser rundt hvert efterår. Foto: Sofie Würtz Engedal.

Lysåbne græsarealer, efterårsvejr og næringsrig jord er de perfekte omstændigheder for væksten af Europas stærkeste hallucinogene svamp, som på dansk er kendt som spids nøgenhat.

Man kan finde den ‘magiske’ svamp flere steder i Danmark, men på online-forummet Psychedelia.dk fremhæves golfbanerne i Dyrehaven som et særlig godt findested.

Direktør for Københavns Golf Klub, Christian Tage Hansen, kan nikke genkendende til den årlige svampejagt.

Læs også: Danskere bag banebrydende forskning i psykedeliske svampe

Fakta om spids nøgenhat

Nøgenhat er en stor slægt af små bladhatte med mørke, glatte sporer med spirepore. I Danmark findes der ca. syv arter.

Spids nøgenhat (Psilocybe semilanceata) er en af de mest almindelige, og det er samtidig den europæiske nøgenhat med det højeste indhold af psilocybin, som er det stof der gør en høj.

Kilde: Den Store Danske

– Jeg har været medlem herude siden 1990, og sådan var det altid om efteråret. Folk gik rundt med deres kagedåser i hånden og kiggede kun ned i jorden og var fuldstændig ligeglade med alt, hvad der hedder golfspillere og golfbaner, siger han.

Det generer dog hverken golfklubben eller dens gæster, siger han.

– Dem, der kommer herude, er altså ret fredelige, siger han.

En mere ‘usynlig’ måde at skaffe stoffer på

Antropolog og forsker i brug af psykedeliske stoffer, Margit Anne Petersen forklarer, at mange tager ud og leder efter svampene i naturen, fordi det er gratis og let tilgængeligt.

– At gå tur i skoven virker jo ikke som noget forkert, farligt eller ulovligt på nogen måde. Så jeg tror, der er mange, der synes, at det er en lidt mere sikker, nem og usynlig måde at anskaffe sig disse stoffer. Og så er der mange, som bruger svampe, der også har et tæt forhold til naturen. Derfor giver det mere mening at finde dem end at købe dem, siger hun.

Læs også: Hverdagens pres fik Sylvia til at tage svampe

Inden 2001 var det lovligt at købe spids nøgenhat, men i 2001 blev det ulovligt at være i besiddelse af stoffet. Svampejægerne i Dyrehaven er dog ikke noget, som Nordsjællands Politi har en særlig indsats overfor.

– Det er selvfølgelig noget, vi er opmærksomme på, men det er ikke sådan, at vi har folk siddende i skovbryn og krat for at holde øje med, om der er nogen, der går og samler de her (psykedeliske svampe, red.) og så følger efter dem hjem. Det gør vi ikke, siger Mikkel Thrane, kommunikationschef hos Nordsjællands Politi.