Selvstændige er mere lykkelige end lønmodtagere

Joy Kissow startede for et år siden sin egen virksomhed Joy4Design.
Joy Kissow startede for et år siden sin egen virksomhed Joy4Design.

Selvstændige erhvervsdrivende er mere lykkelige end lønmodtagere både i Danmark og i resten af Europa. Det viser tal fra European Social Survey, skriver tænketanken Institut for Lykkeforskning.

Undersøgelsen bygger på svar fra knap 50.000 europæere, herunder 1500 danskere. Deltagerne blev blandt andet spurgt, hvor lykkelige de er på en skala fra 0-10. Her svarede lønmodtagerne i gennemsnit 8,4, mens de selvstændige svarede 8,6.

Hos Institut for Lykkeforskning arbejder man på at kortlægge, hvorfor selvstændige er mere lykkelige.

Lykke-niveau
Hvor lykkelig er du på en skala fra 0-10?
Europa: Lønmodtagere: 7,1 og selvstændige: 7,4.Danmark: Lønsmodtagere: 8,4 og selvstændige 8,6.Hvor tilfreds er du med dit job?

Danmark: Lønmodtagere: 7,3 og selvstændige: 7,9.

– Vi har fået en del henvendelser fra selvstændige, og de beskriver især, at det handler om friheden og det at kunne tilrettelægge arbejdslivet, som de har lyst, forklarer Meik Wiking, direktør i Institut for Lykkeforskning.

Optimistiske mennesker

Et af de spørgsmål, som Meik Wiking lige nu arbejder med at få svar på, er, om man bliver lykkelig af at være selvstændig, eller om selvstændige som udgangspunkt er mere optimistiske mennesker.

– Jeg tror, det handler om, at selvstændige er mere positive og optimistiske som udgangspunkt. Men undersøgelserne viser samtidig, at der er en positiv effekt i folks lykke, når de bliver selvstændige, fortæller Meik Wiking.

LÆS OGSÅ: Erhvervslivet efterlyder længere studiepraktik

Joy Kissow droppede for et år siden sit job som lønmodtager og startede sin egen virksomhed, Joy4Design. Hun er enig med Meik Wiking i, at selvstændige af natur er mere positive mennesker.

– Man bliver nødt til at være optimistisk fra starten for at kunne blive selvstændig. Hvis man ikke er optimistisk, går man hele tiden i angsten for, at det ikke lykkes, forklarer Joy Kissow.

Selvstændighed giver tilfredshed

Ud over at selvstændige er mere positive mennesker end lønmodtagere, er Joy Kissow overbevist om, at selvstændige også er mere lykkelige.

– Det giver en anden tilfredshed for mig at være selvstændig og lykkes med projekter og nå mine mål, forklarer hun.

Jeg kan ikke klage over min arbejdsdag, fordi jeg selv tilrettelægger den og arbejder med min passion hver dag.

Joy Kissow, ejer af Joy4Design

Det er især friheden, der gør det attraktivt for Joy Kissow at være selvstændig.

– Noget af det bedste ved at blive selvstændig er friheden til at arbejde med min passion, selv at vælge projekter, prioritere min arbejdsdag og udforme mit liv, som jeg vil.

Joy Kissow mener, at de fleste lønmodtagere ofte brokker sig over deres arbejde i et eller andet omfang, mens mentaliteten hos de selvstændige er anderledes positiv.

LÆS OGSÅ: Lærere: Dårligt arbejdsmiljø efter ferien

– Mange lønmodtagere er utilfredse med chefen, kollegaer og hvornår de kan få afspadsering, ferie og lignende. Det gør jeg ikke. Jeg kan for eksempel ikke klage over min arbejdsdag, fordi jeg selv tilrettelægger den og arbejder med min passion hver dag, fortæller Joy Kissow og uddyber:

– VI iværksættere snakker om, at det kan være hårdt at være selvstændig, men vi er indstillet på, at det er en del af pakken som iværksætter.

Ifølge Danmarks Statistiks årlige opgørelse af den danske arbejdsstyrke var der omkring 198.000 selvstændige erhvervsdrivende i Danmark i 2012.

One Response to "Selvstændige er mere lykkelige end lønmodtagere"

  1. Pingback: Jeg er lige "kommet" i net-avisen - kvindeligeambitioner