Skovbrandene på Australiens østkyst er gode for plantelivet i området, da det skaber plads til andre planter, som ellers ikke ville have kunnet overleve sammen med de store træer.
Seniorforsker Rasmus Ejrnæs ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet forklarer, hvordan en skovbrand kan have en positiv indvirkning på en skov:
– En skovbrand er, det vi økologer forstår, som en højintensitet forstyrrelse. Det er noget, der virkelig rusker i økosystemet, og det slår jo decideret planter ihjel, og så skaber det ny plads, til ny variation. En meget stor del af vores biodiversitet kræver, at der bliver skabt ny plads. Så hvis et økosystem bare fortsætter med at være velplejet, velpasset og sundt hele tiden, så forsvinder biodiversiten.
I vores del af verden mangler der brande. Jeg vil som økolog være tilbøjelig til at se brande som en naturlig proces, der altid har været i økosystemet, og som skaber biodiversitet.
Seniorforsker Rasmus Ejrnæs ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet
Sundt for økosystemet
Biodiversiteten er et mål for, hvor sundt et økosystem er, og er baseret på hvor mange arter der er, og hvor jævnt fordelt de er, i et område.
– Det er de stærke arter, som kan klare sig i konkurrencen, når der ikke er nogen forstyrrelser, der tager magten. Derfor er det en forudsætning for biodiversiteten, at der er forstyrrelser. Det kan både være græsning, oversvømmelser, sandstorme, og brænde. Sådan nogle store fysiske forstyrrelser,
siger Rasmus Ejrnæs.
Skovbrandene i Australien fylder i øjeblikket et område lidt mindre end Langeland.
- Skovbrande i Australien – 258 kvadratkilometer
- Langeland – 284 kvadratkilometer
Læs mere: Derfor vil regeringen rejse flere skove
Han forklarer videre, at områder hvor en masse store træer er blevet brændt, vil der være en masse lys, som kan hjælpe mindre planter og små nye træer. Og at det generelt kan hjælpe, når gamle træer dør, da de kan blive til et bosted for et dyr, eller næring til nogle svampe. Han tilføjer:
– I vores del af verden mangler der brande. Jeg vil som økolog være tilbøjelig til at se brande som en naturlig proces, der altid har været i økosystemet, og som skaber biodiversitet.
Læs også: Københavnere fik en våd start på ugen
Ingen ændring i vejret
Situationen i de australske skove ser ud til at fortsætte i nogen tid endnu. På DMI’s hjemmeside kan man se, at der på 7-døgnsprognosen først er chance for regn på mandag. Den vagthavende meteorolog på DMI, Mogens Rønnebek, fortæller:
– Sydney har her i nat klokken 6 dansk tid, meldt en god hård vind inde fra land, og 33 grader, og det er vel godt til at sætte fut i ting og sager. Det er varm og tør luft, der kommer inde fra landet.