Smeltende gletchere gør det sværere at være sømand

Indlandsisen smelter, og det skaber udfordringer for skibstrafikken.
Indlandsisen smelter, og det skaber udfordringer for skibstrafikken.

Lise Højer og Ulrik Stavnsbjerg Offersen 

Når isen smelter på Grønland, er det ikke kun klimaaktivister, der skal være bekymrede. Alle fartøjer, fra de mindste joller til store olietankere, er alvorligt udfordret af de smeltende ismasser. For når isen smelter, vil det grønlandske grundfjeld stige, og det gør det faretruende let at ramme et skær, hvilket gør nuværende søkort uanvendelige.

Nemmere at støde på grund

De mange ton smeltevand, der fosser fra de grønlandske gletsjere, letter presset på grundfjeldet, som har været presset nede af isen.

Det betyder blandt andet, at bjergene omkring de store gletsjere bliver omkring fem centimeter højere hvert eneste år, forklarer Shfaqat Abbas Khan, seniorforsker ved DTU Space.

Med den hastighed vil man i løbet af en periode på 100 år se en stigning på 4-5 meter, fortæller han. Og det kan få stor betydning for skibstrafikken.

Læs også: Derfor vil regeringen rejse flere skove

Faktaboks
– Indlandsisen mister 600 gigaton om året. Det svarer til 600 terninger på en kilometer på hvert led.
– Den tunge is, der kan være 2,5 km tyk, presser det grønlandske fjeld ned under havoverfladen.
– Hvert år kommer 4-5 cm mere af Grønland til syne som følge af den smeltende is.

For når bjergene vokser over havoverfladen, gør de det også under havoverfladen.

Nye øer opstår, og landskabet under vandet ændrer sig med lynets hast. Derfor bliver de gældende søkort meget hurtigt uaktuelle. Når den lokale fisker sejler rundt tæt på kysten, kan han nemt støde på grund, hvis ikke hans kort er opdateret nok.Og da landskabet under vand ændrer sig, efterhånden som gletcherne smelter, er det svært at holde kortene opdaterede.

Læs også: Det skal du gøre, når det bliver istid

Også de store olietankere kan være faretruende tæt på at støde på grund, når de sejler tæt på kysten, forklarer Shfaqat Abbas Khan. I de seneste år har mange oliefirmaer vist interesse for at bore efter olie i den grønlandske undergrund.

Isbjørne drukner

Den nye udvikling har ikke kun konsekvenser for mennesker og landskaber, men også for det grønlandske dyreliv.

– Forholdene bliver værre og værre for de arktiske dyr. Isbjørne på Grønland jager for eksempel fra isflager, men med den mindre is i området er der risiko for, at de simpelthen kan drukne, siger Jon Burgwald, der er Arktis-ansvarlig ved Greenpeace.