Hvor længe skal publikum sidde ned? Hvad sker med med økonomien efter januar? Hvornår kan kulturlivet komme op i gear igen?
Spørgsmålene er mange hos spillestedet Gimle i Roskilde og kulturhuset Viften i Rødovre i en tid, hvor corona-pandemien spænder ben for musik- og andre kulturarrangementer.
Siden nedlukningen af Danmark den 11. marts 2020 har kulturlivet blødt over hele landet. Blandt andet biografer, kulturhuse, teatre og spillesteder har været nødsaget til at holde lukket gennem flere måneder og rykke arrangementer, og ikke mindst har de mistet en masse penge.
Kulturlivet har, som mange andre, fået del i hjælpepakker og kompensationsordninger. Og selvom dette i høj grad hjælper, er det stadig begrænset, hvor meget det hjælper i det store hele.
På spillestedet Gimle, der ligger i Roskilde, lukkede man ned kort før den 11. marts, og de kunne slå dørene op igen i starten af september. Gimle har fået del i diverse hjælpepakker, og selvom det hjælper, er det kun lige akkurat nok til at holde spillestedet i gang.
– Vi har været ok hjulpet med hjælpepakkerne samt vores offentlige støtte, derfor er vi ikke ved at gå rabundus. Vi var med i både hjælpepakken for lønkompensationer, hjælpepakken for faste omkostninger og derefter sommerpakken, som var en fortsættelse af den for faste omkostninger, fortællerLars Månsson Sloth, spillestedsleder på Gimle.
Bekymringen omkring spillestedets overlevelse har fyldt hos Lars Månsson Sloth siden nedlukningens begyndelse.
– I løbet af foråret kunne vi se, at vi nok skulle overleve med hjælpepakkerne, imens vi var lukket ned. Men hvad så, når vi skulle åbne igen? Ville der så være støtte, eller ville vi miste en masse penge? siger han.
En sommerpakke blev dog vedtaget af regeringen i sidste øjeblik, hvilket fik Gimle og andre spillesteder til at turde åbne igen. På nuværende tidspunkt er Lars Månsson Sloth bekymret for, hvorvidt spillestedet vil modtage støtte på længere sigt.
– Vi har ventet på at få at vide, om aktivitetspuljen ville blive forlænget. Det er den blevet frem til januar 2021, men hvad så efter januar? Denne her situation, hvor man ikke kender de økonomiske konsekvenser ret langt frem, gør det virkelig svært at drive et spillested, forklarer Lars Månsson Sloth.
Fakta om kompensationsordninger til kulturlivet:
Den 27. oktober 2020 blev der indgået en politisk aftale, der vil forlænge flere kompensationsordninger og hjælpepakker samt oprette nye. Aftalen indeholder blandt andet nedenstående initiativer på kultur- og fritidsområdet.
- 300 mio. kr. til videreførelse af den nuværende aktivitetspulje frem til 31/1-21.
- 150 mio. kr. til videreførelse af foreningspuljerne under DGI, DIF, Firmaidrætten og DUF til 31/1-21.
- 60 mio. kr. til midlertidig kompensationsordning for aftenskoler, daghøjskoler mv.
- 50 mio. kr. til gennemførelse af forslag udviklet af et nyt genstartsteam for kultur-, forenings- og idrætsliv
- 25 mio. kr. til arbejdslegater til kunstnere
- 15 mio. kr. til aktiviteter på biografområdet
Kilde: furesoe.dk
Også hos kulturhuset Viften i Rødovre, kan de økonomiske konsekvenser mærkes. Kulturhuset lukkede den 11. marts 2020 efter et endt arrangement, og spillestedet i huset åbnede op igen den 3. september 2020.
– Vi er hovedsageligt dækket af aktivitetspuljen, der gælder til og med januar. Men den løser ikke hele problematikken, den holder os kun lige i live. Den dækker vores underskud, og det er trods alt en fantastisk hjælp at få, siger Lau Wulfsberg, der er kulturhusleder hos Viften, der også byder på blandt andet teater og comedy.
Retningslinjer på plads
Både hos Viften og på Gimle tager man restriktioner og retningslinjer meget alvorligt. Begge steder har man været nødt til at skære voldsomt ned på antallet af gæster, og alle koncerter foregår siddende.
Hos Viften har man udover at benytte håndsprit og masker også taget andre mere innovative sikkerhedstiltag i brug.
– Vi bruger noget UV-desinficering til vores plyssæder på tribunerne, som man bruger på operationsstuer og i store restaurationskøkkener. Vi var nogle af de første, der begyndte at bruge det, fortæller Lau Wulfsberg.
Glade for at kunne holde åbent
Til trods for de mange restriktioner og de økonomiske bekymringer, er Lau Wulfsberg fra Viften og Lars Månsson Sloth enige om, at stemningen overordnet er positiv. Både blandt medarbejdere og bestemt også blandt kunstnere og publikum på spillestederne.
– Man kan mærke de glade publikummer, man kan mærke de glade musikere, og man kan mærke de glade frivillige og ansatte. Mange er glade for, at det kan lade sig gøre at holde åbent, siger Lars Månsson Sloth.
Læs også: RADIO: Psykiater: Unge skal mødes, selvom der er corona
Samme melding kommer fra Lars Månsson Sloth fra Gimle.
– Der er selvfølgelig en masse udfordringer i alt det her. Men jeg er rigtig glad for, at regeringen har prioriteret, at vi får lov til at holde åbent, siger han.
Sådan gjorde vi: Journalisten ønskede at lave en opfølgning på kulturlivet ift. corona. Kilderne er interviewet telefonisk.