Stjernespækket film sniges ud til FilmFest i Hvalsø

Sofie Gråbøl og Josephine Park har begge store roller i filmen Natten har øjne, som vises på FilmFest i Hvalsø fredag. Foto: Søren Kirkegaard

Det bliver borgerne i Hvalsø, som får første kig på den stjernespækkede film Natten har øjne, når den fredag har snigpremiere på byens festival FilmFest.

I den romantiske gyserfilm, der har Sofie Gråbøl, David Dencik og Josephine Park på rollelisten, forelsker den engang lovende skuespillerinde Maja sig i Leah, en ung, jødisk kvinde fra London. Et mystisk anfald udfordrer deres kærlighed, og parret må flytte hjem til Leahs mor, Chana. Maja begynder at bemærke flere mystiske ting ved sin svigermors opførsel, og kvinden hun elsker, gemmer måske på den mørkeste hemmelighed af dem alle. Bag filmen står debutinstruktør Gabriel Bier Gislason.

-Det er vidunderligt, at Natten har øjne skal have snigpremiere på FilmFest i Hvalsø. Som debutant glæder man sig jo helt vildt til at få en film ud i verden for første gang. Så at kunne få en forsmag på det, inden den rigtige premiere, og så med et så dedikeret og filmelskende publikum som Hvalsø Bio kan samle. Det er en stor fornøjelse og ære, siger han.

Gabriel Bier Gislason

Født i 1989

Uddannet instruktør og manuskriptforfatter fra New York University

Søn af Susanne Bier og Tómas Gislason

Medarrangør af FilmFest Jørgen Steen Madsen glæder sig også til fredagens visning.

-Det betyder meget for os, at vi har en film som Natten Har øjne, der er en film af en helt særlig kvalitet. Vi vil meget gerne kunne præsentere nye eksperimenterende filmskabere til FilmFest i Hvalsø, siger han.

Corona-pandemien har stået i vejen for festivallen i både 2020 og 2021, men nu vender den tilbage. Det er 19. gang, at der holdes FilmFest i Hvalsø Bio, som er drevet af 130 lokale frivillige. Formand for Hvalsø Bio, Ole Meibom, er stolt af årets program.

– Det er en stor ære, at få lov at vise snigpremiere på en række store danske film til årets FilmFest. For mange instruktører er det en god mulighed for at komme ud og møde deres publikum til en sludder om filmen bagefter. Det oplever vi, at instruktørerne er rigtig glade for, siger Ole Meibom.

Fire store film på årets program

FilmFest i Hvalsø finder sted fra 8. til 10. april i Hvalsø Bio. Der er i alt fire film på programmet, som indledes af Natten har øjne fredag klokken 18.30. Lørdag vises Robert-vinder Hannah Elbkes kortfilm Vilde Sind klokken 17, og om aftenen er der Gallaaften med visning af Marianne Blichers film Miss Viborg og festmiddag fra Skoemagerkroen.

Filmfestens sidste dag står på snigpremiere på Anders Refns film De Forbandede År 2, efterfølgeren til publikumshittet De Forbandede År, der solgte 370.000 biografbilletter i Danmark. FilmFest i Hvalsø forventer, at der deltager omkring 300 publikummer. Det er i høj grad de lokale i Hvalsø, der kommer, men festivalen oplever også interesse fra borgere i Roskilde.

Læs også: Danmarks største fikotionsfilmfestival er skudt igang efter et coronaår

Biografen i Hvalsø åbnede under anden verdenskrig i 1942. Hvalsø Bio måtte senere lukke som kommerciel biograf, men blev genåbnet som foreningsdrevet biograf i 1998. 130 frivillige og 900 støttemedlemmer driver biografen uden fast støtte fra kommunen. Siden 2004 har Hvalsø Bio inviteret til FilmFest.

Så gjorde vi: Ideen kom efter en borger i Lejre fortalte, at der blev arrangeret FilmFest i Hvalsø. Det viser sig, at Gabriel Bier Gislasons debutspillefilm vises for første gang i den foreningsdrevne Hvalsø Bio, inden den vises i landets biografer. Instruktøren og folkene bag FilmFest er interviewet over telefonen.