Siden 2001 er antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne dalet, men i år er udviklingen vendt. Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at 19,6 procent af de danske afgangselever fra folkeskolen søgte en erhvervsuddannelse, hvor tallet sidste år blot var 18,8 procent. Og det er helt afgørende, at den nye udvikling bliver permanent, for erhvervslivet mangler faglært arbejdskraft.
I Dansk Metal vækker nyheden om ansøgningerne stor glæde.
– Det her er en rigtig positiv nyhed. Der har været en bekymrende udvikling, hvor færre valgte erhvervsuddannelserne, men det ser ud til, at vi er ved at vende den kurve, siger Per Påskesen, der er uddannelseschef i Dansk Metal.
Langt fra nok
Han understreger, at selvom de nye tal er positive, er det langt fra nok. Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har nemlig vist, at erhvervslivet i 2020 vil mangle op mod 25.000 faglærte arbejdere.
– Tallene viser jo, at der bliver for få faglærte og for mange ufaglærte. Konsekvenserne bliver desværre, at virksomhederne enten må importere arbejdskraft eller flytte produktionen ud af landet. Samtidig vil en hel masse ufaglærte stå uden job, så dem skal vi have med på vognen, siger Per Påskesen.
Også ude i virksomhederne jubles der over, at udviklingen ser ud til at være vendt. Kommunikationsdirektør i Grundfos Kim Nøhr Skibsted er enig med Dansk Metal i, at udviklingen er positiv.
– Det her er jo godt nyt for en virksomhed for os, for vi skal have mange flere til at tage en erhvervsuddannelse, siger Kim Nøhr Skibsted.
Et mareridtsscenarie
Han frygter dog de potentielle konsekvenser, hvis ikke det lykkes at få et meget højere optag på erhvervsuddannelserne i fremtiden.
– Hvis ikke der kommer flere faglærte i fremtiden, så må vi hente dem udefra eller i værste fald flytte produktionen. Men det er et mareridtsscenarie for os, for vi har et stort ønske om at bevare arbejdspladserne her, siger Kim Nørh Skibsted.
Både Per Påskesen og Kim Nøhr Skibsted mener, at en af de mange ting, der er nødvendige, hvis antallet af faglærte i fremtiden skal kunne møde efterspørgslen, er at virksomhederne tager flere lærlinge.
Lærlinge er en gevinst
– Der er desværre et fald i antallet af uddannelsesaftaler med virksomhederne, og det her er også en reminder til arbejdspladserne. Det er altså vigtigt, at virksomhederne tager nogle flere lærlinge, end de gør i dag, siger Per Påskesen.
Og det er de helt enige i hos Grundfos, der hvert år tager omkring 60 lærlinge. Derfor opfordrer de også andre virksomheder til at komme ind i kampen.
– Vi opfordrer kraftigt mange af vores kolleger i andre virksomheder til at tage flere lærlinge. Det er ikke kun en vigtig samfundsopgave, det er også en kæmpe gevinst for virksomhederne, siger Kim Nøhr Skibsted.
Tallene fra Undervisningsministeriet viser, hvor mange 9. og 10. klasseselever, der har søgt om en plads på en erhvervsuddannelse efter sommerferien. De viser ikke, hvor mange voksne andre steder fra, der eventuelt har søgt om optagelse.