Hvor er demokratiet? Ikke på HUM!
Det er de ord der præger bannerne på KU Søndre Campus, hvor HUMrådet på KU har blokeret ledelsens gange. Nu har de fået støtteerklæringer af 50 studenterorganisationer landet over.
HUMrådet på KU er utilfredse med den målplan, der er blevet lagt for fakultetet, som kan medføre, at små fag bliver lagt sammen, og at de ikke kan blive gymnasielærere. Det har medført, at 50 studenterorganisationer har erklæret deres støtte landet over, og en af dem er Danske Studerendes fællesråd.
Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Johan Hedegaard Jørgensen, mener det er vigtigt at støtte op om de studerendes ret til at organisere sig, og at målplanen vil forringe fagligheden på KU.
– Vi støtter op om alle studerende, der kæmper for gode vilkår, og derfor støtter vi selvfølgelig også HUMrådet på KU. Vi har de sidste par år set en tendens til, at man laver fagsammenlægninger, når der skal spares, og det er også tilfældet på KU. Desværre er det med til at forringe fagligheden, siger han.
Forpersonen for Lærerstuderendes Landskreds, Rasmus Holme Nielsen, synes også, det er vigtigt at støtte op om de studerende.
– Vi synes, det er vigtigt at stå sammen på tværs af fag. Den kamp, man kæmper herude lige nu, er for studenterdemokrati, og for at vi har ret til at blive lyttet til som studerende, og at man anerkender, at vi er eksperterne på vores egen hverdag, siger han.
Læs også: Studerende blokerer KU på fjerde døgn: Vi kan ikke blive gymnasielærere
Fagligheden bliver dårligere
Johan Hedegaard Jørgensen forklarer, at man har sparet 9 milliarder på uddannelse de sidste par år, og det går ud over flere forskellige ting.
– Det betyder fyringer, det betyder mindre feedback, større hold og mindre undervisning. Og så betyder det også, at de små fag mange steder er blevet lagt sammen, og det går selvfølgelig ud over fagligheden. Derfor er det vigtigt at støtte op om HUMrådet på KU, siger han.
Det minder om studenteroprøret i 1968
Udover Lærerstuderendes Landskreds og Danske Studerendes Fællesråd, har blandt andet Landsforeningen for socialpædagoger og Syddanske Studerende også erklæret deres støtte. Om det er et studenteroprør på linje med det, man så i 1968, er ikke til at vide, men næstformand i HUMrådet på KU, Anna Nørgaard Sørensen, ser alligevel ligheder.
– I 1968 var det professervældet, man ville gøre op med. Nu har vi dekanvælde, og det går heller ikke. Der bliver slet ikke lyttet til de studerende. Det er trods alt os, der ved, hvordan vores uddannelse fungerer bedst, siger hun.
De studerende på KU har planer om at fortsætte blokaden, så længe at ledelsen ikke vil forhandle med dem.
Sådan gjorde vi: Vi tog ud på KU Søndre Campus i håb om, at dekan Jesper Kallestrup ville dukke op. I stedet fik vi to interviews i hus med formanden for DSF og forpersonen for LL. De er interviewet ude på KU. Anna Nørgaard Sørensen er blevet interviewet telefonisk.