Studie kortlægger, hvorfor danskerne dyrker pot

 

Det spirende forår får danskerne til at gå i haven med blomsterløg og frø. Men nogle grønne fingre frembringer andet og mere end tulipaner og gulerødder.

En undersøgelse foretaget af Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet kortlægger gennem spørgeskemaundersøgelser og interviews danske potdyrkeres erfaringer med og grunde til at dyrke de grønne planter. Undersøgelsen viser, at langt de fleste dyrker til sig selv og venner – og for fornøjelsens skyld.

– For manges vedkommende dyrker de, fordi de så har lettere adgang til det. Og fordi de lide at få ting til at gro, siger Helle Vibeke Dahl, etnograf og projektmedarbejder på Center for Rusmiddelforskning.

Vil undgå det kriminelle marked 

Ud over at lette adgangen til pot, kan dyrkerne også undgå at skulle opsøge pushere i et illegalt miljø for at få fingre i varerne.

– De bryder sig bestemt ikke om at blive stigmatiserede og kriminaliserede. Eller at skulle op til pushere, som måske også sælger andre former for stoffer, og hvor de ikke ved, om det er spædet op med alt muligt skidt. Ved at dyrke selv, får man ’rene varer’, forklarer Helle Vibeke Dahl.

Jonas, 26 år og studerende, der dyrker sin egen pot, bekræfter, at hjemmedyrkning er et alternativ til at købe af pushere, der har det fra rockerne – og så kan han godt lide processen med at dyrke det selv.

– Jeg synes det er en fornøjelse at dyrke hamp – ligesom det er en fornøjelse at plante blomster. At stå med et lille frø i starten af marts og så i september høste af de store planter, frøene er vokset til, fortæller Jonas, der omhyggeligt passer og plejer planterne i haven sommeren igennem.

Kreativt kick og medicin

Jonas foretrækker at ryge cannabis frem for at drikke alkohol, fordi det for ham giver en bedre rus end alkoholen.

– Med cannabis kan du have nogle mere interessante samtaler og nogle skide skægge oplevelser. Jeg har f.eks. spillet rollespil med nogle, hvor vi var på cannabis, og det var enormt skægt, fordi det gav et kreativt kick – noget man aldrig ville få med alkohol, siger Jonas.

Undersøgelsen fra Center for Rusmiddelforskning viser, at det fortrinsvist er mænd, der er veluddannede og i arbejde, som selv dyrker pot. En fjerdedel af besvarelserne peger desuden på, at cannabissen bruges som medicinering i forbindelse med mange lidelser lige fra kræft og ADHD til hudlidelser og rygskader.

Ingen forbrugerrettigheder

Dyrkning af cannabis er ulovligt i Danmark. I Holland er det tilladt i begrænsede mængder og til eget forbrug, og det har ikke ført til, at flere ryger – nærmest tværtimod, fortæller Helle Vibeke Dahl.

– Der er ingen grund til at kriminalisere det på den måde – så hellere sørge for, at der er et godt behandlingsapparat til rådighed for dem, der ikke kan styre det, siger hun. 

Jonas peger også på, at han som forbruger ikke har nogen alternativer eller rettigheder, så længe cannabis er kriminaliseret.

– Det er ærgeligt at skulle være afhængig af, at de eneste udbydere af et produkt, man gerne vil have er pushere på Christiania eller skumle gadepushere på Nørrebro. Og så er det tit blandet op med alt muligt lort. Når varerne ikke er omfattet af en lov, så er der ikke noget, der tilgodeser forbrugerne, siger Jonas.

Jonas’ fulde navn er redaktionen bekendt.

Læs mere:

Dansk hampdyrkning skal undersøges

København får nej til fri hash