På din oldemors tid var det slet ikke lige så kompliceret at leve bæredygtigt, som det er idag. Meget har ændret sig hvad angår import af fødevarer, teknologi til fremstilling af fødevarer og måder at dyrke grønt på. Hvis man ønsker at leve mere bæredygtigt uden at bruge for meget tid på at skære sig gennem informationsjunglen, har Susanne Engelstoft Rasmussen, klimakogebogsforfatter og ambassadør for CARE Danmarks klimaafdeling, en simpel huskeregel. Vi skal tænke som vores oldemor.
– Brug cyklen, ikke bilen, foretag dit indkøb lokalt, reducér kødforbruget, undgå madspild og spis efter årstiden. Sådan levede oldemor, og sådan kan du leve mere bæredygtigt, siger Susanne Engelstoft Rasmussen.
Her får du fire af oldemors gode råd:
1. Undgå kød
På oldemors tid var der flere munde at mætte. Derfor spiste man ikke samme mængde kød, som man gør i dag. Faktisk er danskernes kødforbrug fordoblet siden 1960’erne, viser tal fra World Ressource Institute. Ens personlige CO2-aftryk fra indkøb og madlavning er afhængig af flere faktorer. Men kødforbruget er den største synder, når det handler om CO2-aftryk fra dit madforbrug. Kød og mejeriprodukter står for op mod 75 procent af CO2-aftrykket, når det handler om fødevarer, viser tal fra den grønne tænketank Concito.
2. Spis efter sæson
Oldemor spiste sæsonens frugt og grønt. Ikke grønt fra opvarmede drivhuse. Grøntsager i sæsonen er typisk mere klimavenlige, end hvis de stammer fra drivehuse, hvor der bruges unaturligt meget vand og energi på at efterligne et varmere og mere solrigt klima.
3. Foretag dit indkøb i det lokale
Oldemor havde ikke bil, og transporten var derfor ikke en belastning for klimaet. Grøntsagers CO2-aftryk skal også afgøres, efter transporttid og benzin brugt per grøntsag. Derfor er der større CO2-aftryk ved at hente få fødevarer hos den lokale butik i bil, end der er ved selve importen. Brug derfor cyklen, og brug den nærmeste butik.
4. Madspild
Oldemor smed ikke samme mængde mad ud, som vi gør idag, for det havde hun ikke råd til. Sammenlagt smider husholdninger i Danmark 260.000 ton mad ud hvert år, mens den danske fødevareindustri smider 133.000 ton mad ud.
Læs også: http://navisen.dk/blog/forbrugertrend-med-fokus-pa-det-lokale/
Et uoverskueligt overblik
Selvom ens helt præcise CO2-aftryk kan være uoverskueligt at få styr på, er der god grund for den enkelte forbruger, til at lade sig inspirere af ens oldemor og spise mere klimavenligt. Ifølge Concito er klimabelastningen fra gennemsnitsdanskerens kost større end den samlede belastning fra personens forbrug af el, varme, benzin og diesel.
Karin Østergaard, ekspert i bæredygtige og klimavenlige fødevarer hos VIA University College, bekræfter at oldemortankegangen kan hjælpe, men understreger også, at det er en kompliceret sag.
– Mange almindelige fødevarer har i dag et stort CO2-aftryk. Det skyldes blandt andet import, mængden af vand brugt til produktionen og opvarmede drivhuse, som dyrker grønt, der under naturlige kår har en kort sæson, fortæller Karin Østergaard.