Nu får du valgkamp på McDonald’s

Nu har vælgerne mulighed for at møde folketingskandidater til vælgermøde på McDonald's.  Foto: Flickr
Nu har vælgerne mulighed for at møde folketingskandidater til vælgermøde på McDonald’s.
Foto: Flickr

Synes du, at vælgermøder er en tør kiks at sluge? Lokker det mere, hvis du kan spise en BigMac, mens den politiske debat bliver serveret for dig på McDonald’s-restauranten?

Det bliver nu muligt op til det kommende folketingsvalg.

I gamle dage holdt man jo vælgermøder på skoler eller i teatersale, og så kom folk. Det gør de ikke mere
Pia Adelsteen, EU-, miljø- og ligestillingsordfører for Dansk Folkeparti

Fastfood-kæden McDonald’s har sendt en invitation ud til alle folketingskandidater i Danmark. Invitationen lyder ikke på burger og pomfritter, men i stedet stiller de deres restauranter til rådighed for vælgermøder. Det giver vælgerne mulighed for at møde folketingskandidaterne, og se dem i direkte debat med deres politiske modstandere.

Stine Green Paulsen, kommunikationsdirektør i fastfood-koncernen, fortæller, at der er regler for vælgermødet:

– Vi vil gerne være med til det her, men vi kan ikke, og vi vil ikke, støtte noget specifikt parti. Forudsætningen for, at man må komme ud og debattere, er, at der skal være en repræsentant fra både venstre- og højrefløjen.

Politikere takker ja

Allerede nu bliver kommende debatter arrangeret på McDonald’s-restauranter. Erhvervs- og arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen, fortæller, at han skal møde den socialdemokratiske folketingskandidat Mattias Tesfaye på McDonald’s-restauranten i Brøndbyøster. Debatten bliver formentlig afholdt i slutningen af april.

Den tidligere OL-kuglestøder støtter op om McDonald’s initiativ. Han mener, at det er godt for det danske samfund, at debatterne bliver spredt ud til mere utraditionelle steder:

– McDonald’s er en del af civilsamfundet, og jeg synes, det er godt, at civilsamfundet engagerer sig i den politiske debat. McDonald’s gør det jo frivilligt, og de har selvfølgelig vurderet, at det er godt for dem. Det er godt, at de politiske debatter kommer ud andre steder end offentlige institutioner, hvor det ofte foregår.

Læs også: Kan McDonald’s få unge til at stemme?

Mattias Tesfaye fra Socialdemokraterne er også begejstret for tiltaget:

– Jeg synes, det er forfriskende, at McDonald’s tager det her initiativ.

Mattias Tesfaye understreger, at det ikke er en tilfældighed, at det lige netop er Joachim B. Olsen, han møder til debat på McDonald’s:

– Jeg tænkte over, hvem jeg kender fra blå blok, der er frisk på sådan noget her. Altså, overdøve cola-maskiner og måske møde et lidt andet slags publikum. Det er Joachim. Han er altid frisk på sådan noget, fortæller den socialdemokratiske folketingskandidat.

Dansk Folkepartis ordfører: Det er lidt fjollet

Folketingsmedlem Pia Adelsteen (DF) er EU-, miljø- og ligestillingsordfører for Dansk Folkeparti og genopstiller til det kommende folketingsvalg. Hun synes, det er lidt fjollet, at debatten skal rykkes ud på en fastfood-restaurant.

Men samtidig er hun åben for idéen og mener, at det måske er fint, at netop restauranter som McDonald’s får genoplivet de såkaldte vælgermøder:

– Det er lidt underligt. I gamle dage holdt man jo vælgermøder på skoler eller i teatersale, og så kom folk. Det gør de ikke mere. Nu ser man det i fjernsynet – eller måske på McDonald’s. Derfor kan det måske være en meget god idé. De har jo et rimelig bredt kundegrundlag.

Dog påpeger DF-politikeren, at det måske kan være irriterende for de McDonald’s-gæster, der er kommet på restauranten for at nyde et måltid mad:

– Vi politikere tager jo til alle slags debatter alle vegne, men jeg ved til gengæld ikke, hvordan jeg selv ville have det med det. Hvis jeg går ind og spiser et sted, vil jeg gerne have fred, siger Pia Adelsteen.