»Tager det så lang tid at få hende op i gear?«

Ida Marie Piper forsøger at overbevise potentielle arbejdsgivere om, at hun ikke er rusten efter barslen
Ida Marie Piper forsøger at overbevise potentielle arbejdsgivere om, at hun ikke er rusten efter barslen

Fra det høje bord på siddepladsen tættest ved et af de store vinduer er der perfekt udsyn til horder af mennesker, busser og cykler. Det florerende syn af liv afslører, at i dag er en almindelig arbejdsdag som så mange andre.

Selvom ruderne fungerer som en effektiv lydmur, kræver det en ualmindelig begrænset fantasi for, at synet af livet ved Nørreport Station ikke skaber et dertilhørende lydbillede.

Helt anderledes er livet på denne side af vinduerne. Den ugentlige yogatime for jobsøgende er netop overstået. DJØF’s Jobværksted er et lokale til jobsøgende, og her er fordybelse og koncentration i højsædet. DJØF er fagforening for bl.a. jurister, erhvervsøkonomer og samfundsvidenskabelige.

– Jeg leder efter en stilling i en NGO eller en nødhjælpsorganisation, hvor jeg kan arbejde med presse eller kommunikation, fortæller 29-årige Ida Marie Piber, der ligesom andre jobsøgende udnytter lokalets rolige omgivelser til at skrive jobsansøgninger.

Ledighed kan koste dyrt i mange år
Ida Marie Piber søger sit første job efter sin uddannelse. En søgen, der kan vise sig at have stor økonomisk betydning for Ida Marie Piber på lang sigt.

Læs også: Ledighed blandt nyuddannede sætter dybe spor i samfundsøkonomien

Tal viser, at tiden, fra den sidste eksamen er bestået, til den første kontrakt med en arbejdsgiver er underskrevet, er af særdeles stor betydning. Nyuddannede, der kommer direkte fra skolebænken ud i arbejde, tjener nemlig betydelig mere i løbet af de første 10 år end deres studiekammerater, som går uden job efter de første seks måneder. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

‘Er hun klar til at komme i gang igen, eller vil hun egentlig hellere være derhjemme og passe barnet?’
Jobsøgende 29-årige Ida Marie Piper om arbejdsgivernes mulige tanker om hendes pause

For Ida Marie Piber er eksamensbeviset endnu ikke blevet konverteret til en kontrakt med en arbejdsgiver. Hun færdiggjorde sin kandidat i Journalistik i december 2013, en uddannelse Aarhus Universitet udbyder i samarbejde med Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Dimittendledighed

  • Siden 2008 er andelen af nyuddannede, der går fra skolebænken ud i mindst 6 måneders ledighed, steget fra 5,4 procent til 18,6 procent
  • Nyuddannede humanister har særlig stor risiko for mindst 6 måneders ledighed efter studiet, hvor mere end hver trejde går uden job i minimum 6 måneder

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Barsel gav pause efter studiet
Den lange periode uden arbejde skyldes ikke hobevis af afslag, men at Ida fødte en lille pige få måneder efter, at hun stod som nyuddannet.

Endnu er Ida Marie Piper optimistisk omkring sine muligheder for at komme i job og har en målsætning om at være i arbejde inden for tre måneder. Men at det er over et år siden, at hun forlod skolebænken og havde et studiejob, kan vise sig at være en ulempe.

– Det er et signal til arbejdsmarkedet. Når man ikke har været på arbejdsmarkedet i en længere periode, kan du måske godt blive en smule rusten, lyder det fra Ida Marie Piber.

Læs også: Her er uddannelserne, der skaber flest ledige

Hul i CV kan blive et problem
At Ida har »et hul« i sit CV, kan ifølge Ida Marie Piber give anledning til en række negative spørgsmål hos en potentiel arbejdsgiver.

– ‘Tager det så lang tid at få hende op i gear igen? Er hun klar til at komme i gang igen, eller vil hun egentlig hellere være derhjemme og passe barnet?.’

Barselsperioden giver derfor en række kvaler, når Ida Marie Piper sidder og udformer de ansøgninger, der skal skaffe hende et job.

– Jeg er blevet nødt til at nævne det, så de forstår, at jeg ikke bare har siddet derhjemme og været arbejdsløs i et år, men jeg har ikke lyst til, at det er bærende, så de tror, at jeg er sådan en, der bliver nødt til at gå for, at jeg kan nå at hente mit barn.

Indtil videre er Ida Marie Piber kommet frem til, at barslen gør sig bedst i bunden af CV’et.