Telefonen gløder hos privat hjemmehjælper: »Jeg mærker det endnu mere nu, hvor de truer med de robotstøvsugere«

“Vi får utroligt mange henvendelser. De sidste 14 dage har min telefon været rødglødende. Jeg laver ikke andet end at farte rundt til folk, der ønsker at få støvsuget og vasket gulv,” fortæller Jeanette Rolighed Andersen, der ejer det private firma Rolighed Hjemmeservice. Foto: Adobe Stock

Den private hjemmehjælp i Slagelse Kommune har fået ekstra opmærksomhed på det seneste. Det kommer blandt andet i forlængelse af Slagelse Kommunes tiltag om, at robotstøvsugere og gulvaskere skal erstatte den kommunale hjemmehjælp.

I forbindelse med vedtagelsen af kommunens budget for 2024 skal alle borgere specifikt i Slagelse Kommune, som i dag får hjælp til at få gjort deres gulv rent, fremover købe en robotstøvsuger og/eller en såkaldt robotgulvvasker til at klare gulvrengøringen af gulvet.

Boost i bestillinger 

I forlængelse af, at kommunen har bedt de ældre om at købe en robotstøvsuger, oplever det private firma Rolighed Hjemmeservice, der blandt andet tilbyder rengøring og hjemmehjælp i Slagelse Kommune, en stigende efterspørgsel på sine ydelser.

– Vi får utroligt mange henvendelser. De sidste 14 dage har min telefon været rødglødende. Jeg laver ikke andet end at farte rundt til folk, der ønsker at få støvsuget og vasket gulv. Jeg mærker det endnu mere nu, hvor de truer med de robotstøvsugere, siger Jeanette Rolighed Andersen, ejeren af Rolighed Hjemmeservice.

Rolighed Hjemmeservice er leverandør af hjemmeservice i Slagelse Kommune og har været det i tre år. Selvom kommunens beslutning er positiv for hendes virksomhed, er hun stadig opmærksom på de negative konsekvenser, som beslutningen fører med sig.

– Jeg føler, de trækker noget ned over de ældre. De ældre har ikke ressourcerne til at kæmpe de kampe. Der kan også blive problemer med ensomhed, hvis man blot har en robotstøvsuger, mener hun.

Priser på privat hjemmehjælp og rengøring i Slagelse Kommune.

Prisen er timepriser ekskl. moms:

  • Toppartners.dk: 385 kr
  • Jyttes Private Hjemmehjælp: 330 kr
  • SR Pleje v/ Susanne Reimann: 350 kr
  • Egebjerg Rengøring: 328 kr
  • Topp Rengøring v/Thomas Topp: 332 kr
  • Slagelse Rengøring: 340 kr
  • Cleaning Company: 320 kr
  • Roligheds Hjemmeservice: 475 kr.

Kilde: Toppartners, Jyttes Private Hjemmehjælp, SR Pleje, Egebjerg Rengøring, Topp Rengøring, Slagelse Rengøring, Cleaning Company, Roligheds Hjemmeservice.

Det er folks eget valg

Den stigende interesse og efterspørgsel for privat hjemmehjælp bekymrer ikke formanden for Seniorudvalget i Slagelse Kommune Helle Dalsgaard (SF).

– Folk har et frit valg. Så man kan selv vælge at få nogle private, som har lavet aftaler med kommunen, siger Helle Dalsgaard (SF).

– Mit indtryk er, at nogle er glade for det private, og nogle er glade for det offentlige. Hvis man kun skal have hjælp til rengøring, så er der måske nogle, der vælger det private, men skal man også have hjælp til pleje, synes nogle, at det er lettere at få det hele implementeret i kommunen, siger hun.

Mangel på hænder

Helle Dalsgaard mener, at årsagen til, at robotstøvsugerne skal tages i brug i kommunen, kommer i forlængelse af deres udfordringer med rekruttering.

– Vi står i nogle udfordringer, som gør, at vi bliver nødt til at tænke anderledes, fordi vi ikke har nok hænder uanset økonomi. Der er et voldsomt stigende antal ældre. Vi er nødt til at kigge på teknologiske muligheder, hvis vi overhovedet skal have det til at hænge sammen, siger hun.

Alternativer til robotstøvsugeren

Selvom Helle Dalsgaard (SF) ser muligheder i, at man tænder for robotstøvsugere hos de ældre, afviser hun ikke, at der kan gøres brug af alternativer i fremtiden.

–  Man nødt til at tænke på, hvor man kan få hænderne fra. Vi taler jo med andre kommuner, og det er et generelt problem. Kommuner som Lolland Kommune er begyndt at tage folk fra Spanien ind, og andre har taget fra Philippinerne. Der er vi ikke selv nået til endnu, forklarer hun.

Det er derfor stadigvæk de ældres eget valg, om de vil købe en robotstøvsuger eller gøre brug af privat rengøring og hjemmehjælp.

Sådan gjorde vi: Nyheden er indhentet fra en pressemeddelelse fra Slagelse Kommunes hjemmeside. Begge kilder er interviewet af journalisten over telefon. Resterende informationer er indhentet gennem telefonsamtaler med de forskellige virksomheder.