Vinterbadere og Spar-butik er blandt de nominerede til særlig landsbypris

Her ses vinderen af årets landdistriktspris 2022. Der gik hæderen til Agersø Idrætsforening AIF. Foto: Slagelse Kommune.

Foreninger eller ildsjæle, der har gjort en særlig indsats for landsbydelene af Slagelse, er netop blevet nomineret til at vinde årets landsbypris, også kaldet årets landdisktriktspris for 2023.

Landdisktriktspris gives ud til en forening eller gruppe bestående af to eller flere personer, der har gjort et godt initiativ eller indsats, som ifølge kommunen fremhæver fællesskabet i lokalområdet positivt.

Det er et krav, at initiativet eller indsatsen har fundet sted i et af landdisktrikterne i Slagelse Kommune; altså et område uden for Slagelse, Korsør og Skelskør.

Ifølge Anne Justitiano, der er borgerkonsulent i Slagelse Kommune, udgives prisen med et særligt formål.

– Prisen bliver uddelt for at skabe noget opmærksomhed og synlighed om alle de gode initiativer, der finder sted i vores landistrikter. Derudover vil vi gerne inspirere til, at man kan gøre en indsats for at gøre det attraktivt at bo i en landsby eller i et lokalområde, siger hun.

Læs også: Vinterbadeklub vil miste direkte adgang til havet

Med prisen medfølger en præmie på 10.000 kroner, som kan bruges på initiativer, der gavner fællesskabet. Der modtages også en messingplade, der indikerer, at man har vundet prisen, samt et træ, der kan plantes på et fællesareal i lokalområdet.

De nominerede er

I år er der fire foreninger, der er blevet nomineret til prisen. Heriblandt Ungdommens idrætsmødested Dalmose, Projektgruppen “Ny købmand i Svenstrup”, Flakkebjerg Friskole og Næsby Strand Vinterbadeforening.

Fælles for de fire nominerede foreninger er, at de alle har bidraget med noget lokalt, som resten af lokalsamfundet er begejstrede for.

Peter Sonne, der er direktør og næstformand i foreningen/selskabet Svenstrup/Frølunde Butikshus ApS, er en af dem, der har kæmpet for at få åbnet en Spar-butik i sit lokalområde.

– Mange af de lokale synes, at der er blevet gjort et godt stykke arbejde, og de sætter pris på, at vi nu får en Spar-butik i lokalområdet. Vi forventer, at butikken åbner sidst i januar, siger han og ser frem til at skulle slippe for at køre til Vemmelev eller Korsør for at handle ind.

En anden nomineret til prisen er Næsby Strand Vinterbadeforening.

Nomineringen skyldes blandt andet foreningens etablering i maj 2021 samt stor opbakning fra både unge som ældre i lokalområdet. Foreningen afholder sammen med lokale foreninger og erhversdrivende,årligt Næsby strandfestival, der har været med til, at foreningen har kunnet købe en sauna.

Stolt og glad

Mia Ibsen, der er frivillig i Dalmosegruppen, og Anahita Lalfam, der er en del af Dalmosegruppens ungdomsgruppe, er begge meget stolte over , at ungdommens idrætsmødested er nomineret.

– Jeg blev enormt stolt og glad. Vi har kæmpet for det her i flere år, så det gør mig stolt, at vi er nået så langt, og at folk kan se, hvad vi har kæmpet, siger Anahita Lalfam.

– Det er utrolig rart, at Slagelse Kommune anerkender det store arbejde, vi har lavet i Dalmose. I år er det et meget skarpt felt i nomineringen til årets landdisktriktsindsats. Vi er stolte over at være en del af det felt og glade for, hvad vi har opnået med projektet, uanset om vi vinder prisen eller ej, siger Mia Ibsen.

Dalmosegruppen og deres undgomsgruppe har i de seneste par år kæmpet for, at få etableret et idrætsmødested for unge i Dalmose.

Dette er nu lykkedes, da byens børn og unge fra den 10. august kunne bruge mødestedets mange idrætsområder til fri afbenyttelse.

Den sidste forening, der er nomineret til landistriktsprisen, er Flakkebjerg Friskole.

Nominering skyldes overgangen fra, at byrådet ville lukke Flakkebjerg Skole til, at en 24 personers initiativgruppe fik samlet 30.000 kroner sammen og startede Flakkebjerg Friskole op. Friskolen har på nuværende tidspunkt 35 elever.

Tidligere vindere af landdistriktsprisen:

  • 2022: Agersø Idrætsforening
  • 2021: Boeslunde Sogns Butiksforening
  • 2020: Skovsgårds Bagerimuseum
  • 2019: Boeslunde Lokalråd, den lokale udviklingsplan
  • 2018: BIS’koppen, Bisserup

Kilde: Slagelse Kommune.

Læs også: Telefonen gløder hos privat hjemmehjælper: »Jeg mærker det endnu mere nu, hvor de truer med de robotstøvsugere«

 Præmien skal investeres lokalt

Fire foreninger er nomineret, men kun én kan vinde prisen og præmien på de 10.000 kroner. Fælles for de fire foreninger er dog, at pengene skal bruges lokalt i deres område.

Flakkebjerg Friskole lægger stor vægt på skolens tilknytning til lokalområdet. De vil bruge pengene på fælles arrangementer, der kan samle folk omkring skolen og samtidig udvikle lokalområdet, hvis de løb med sejeren.

Læs også: Drama i Slagelse byråd: Nu ophører samarbejdet

Næsby Strand Vinterbadeforening har haft nogle udfordringer med handicaptilgængeligheden på og omkring stranden. Særligt hvis man skal fra den nærliggende parkeringsplads og ned til vandet.

– Vi har et stort ønske i at gøre stranden og broen mere tilgængelig for alle. Derfor vil vi bruge pengene på et “walkboard” fra parkeringspladsen ned til stranden, så alle, også handicappede, har adgang og mulighed for at komme til stranden, siger hun.

På baggrund af de fire nominerede skal dommerkommitéen tage en beslutning om, hvilken en af de fire foreninger der skal løbe med sejren. Vinderen vil blive offentliggjort på landdisktriktskonferencen, der finder sted den 22. november i Tårnborg Forsamlingshus.

Sådan gjorde vi:  Nyheden stammer fra en pressemeddelelse fra Slagelse Kommunes hjemmeside. Alle kilder er interviewet over telefon, med undtagelse af Ungdommens Idrætsmødested, der har sendt et skriftligt svar på mail.