Fredagens terrorattentater i Paris har medført, at Frankrig er i undtagelsestilstand. Angrebene på landet har blandt andet betydet, at præsident Francois Hollande ikke deltog i G20-mødet i Tyrkiet. Nu spekuleres der i, hvilke konsekvenser terrorhændelserne vil få for det kommende klimatopmøde, COP21, der afholdes i Paris i december.
Lektor i miljø og klimapolitik på Roskilde Universitet Thomas Budde Christensen forklarer, at terroranslagene kan have en betydning for udfaldet af de kommende klimaforhandlinger i Paris.
– Meget tyder på, at det politiske system er mere reaktivt overfor store kriser som f.eks. en terrorhændelse. Ved den slags hændelser kan der pludselig mobiliseres en masse ressourcer og politisk vilje til at gøre en helt masse, hvorimod klimakrisen er en krise, der kommer snigende, siger han.
LÆS OGSÅ: Nye fly sikrer miljøvenlig luftfart
Forhandlinger en årligt tilbagevendende begivenhed
COP-forhandlingerne, der betegner FN’s årlig klimakonference, blev første gang afholdt i Berlin, tilbage i 1995. Netop det, at konferencen er en årligt tilbagevendende begivenhed, er ikke uden betydning, når uventede hændelser som et terrorangreb finder sted, forklarer Thomas Budde Christensen.
– Sker der f.eks. en flygtningekrise eller et terrorangreb, tiltrækker det en masse politisk opmærksomhed, og sker det oven i købet op til forhandlingerne, vil det betyde, at mediernes og politikernes opmærksomhed ikke på samme måde tilfalder de politiske forhandlinger, der skal foregå i Paris til december. Så på den måde kan det have den konsekvens, at fokus hos de politikere, der skal træffe beslutninger, er et andet sted, vurderer han.
På trods af terrorangrebet på Frankrig er der ved COP21-konferencen større forhåbninger til, at man får vedtaget en global klimaaftale. Ifølge Thomas Budde Christensen er udsigterne nemlig bedre, end de var ved COP15-konferencen i København i 2009.
– I København var man allerede op til klimatopmødet klar over, at det ville blive meget svært at lande en aftale. På daværende tidspunkt prioriterede den amerikanske præsident Barack Obama at få sin sundhedsreform igennem i stedet for at tage en armlægning med Kongressen for at få en klimalov igennem. Med andre ord havde Obama ikke mandat til at indgå en klimaaftale dengang.
Terror i Paris 13. november
Fredag d. 13. november og natten til d. 14. november blev Paris ramt af seks koordinerede angreb.
Dødstallet er i skrivende stund på 132 mennesker.
Yderligere mindst 350 er såret.
Terrororganisationen Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebene.
Klimatopmøde i Paris 30. november
30. november – 11. december afholdes klimatopmødet COP21 i Paris.
LÆS OGSÅ: Sådan påvirker luftforurening din krop
Aftale skal i hus i Paris
Klimatopmødet i Paris til december er på forhånd blevet udnævnt til at være topmødet, hvor verdens lande skal aftale en global klimaaftale. På trods af, at politikerne tidligere ikke har kunnet levere det, man lovede, er Thomas Budde Christensen fortrøstningsfuld ved, at politikerne får lavet en bindende aftale.
– Op til forhandlingerne i Paris er der blevet meldt en masse ting ud, som man kan bygge videre på. På den måde er jeg mere optimistisk omkring, at der kommer en aftale, end jeg var i København, siger han og henviser til klimatopmødet tilbage i 2009.
De planlagte forslag til at forbedre klimaet, så den globale gennemsnitstemperatur ikke stiger med mere end to grader frem mod 2050, er dog ikke tilstrækkelige i sin nuværende form. Nye fremskrivninger viser nemlig, at den globale temperatur vil stige med 3,6 grader frem mod 2050. Det har fået politikerne til at nedjustere ambitionen til 2,7 grader, og Thomas Budde Christensen forventer derfor, at det politiske spil vil fortsætte lang tid efter topmødet i Paris.
– Den aftale, man håber at kunne indgå i Paris, gælder ikke landenes forpligtelser frem mod 2100. Det er en aftale om de næste års reduktionsforpligtelser, dvs. efter 2020 og frem til 2030. Og derefter skal der så yderligere tiltag til, så det her er blot et skridt på vejen.
Klimaforhandlingerne ved COP21 finder sted i Paris fra den 30. november til den 11. december 2015.