1. juli 2018 trådte loven om, at alle kommuner skal tilbyde en fleksibel pasningsordning til forældre med skæve arbejdstider i kraft. Helt lavpraktisk betyder loven, at børn kan få en deltidsplads i en daginstitution, samtidig med at kommunen giver tilskud til børnepasning uden for daginstitutionernes normale åbningstider.
Tilbuddet bliver dog ikke benyttet i særlig høj grad, hvilket ifølge Mia Lund Kristensen fra Århus Kommune skyldes, at ordningen ikke er attraktiv nok.
– Du får som forælder med skæve arbejdstider et meget lille tilskud til den fleksible børnepasser, som du ansætter. Dernæst er man underlagt strenge krav, om hvornår man må bruge pladsen i den kommunale institution, siger Mia Lund Kristensen.
Læs også: FOA: Der er for få kram i børnehaven.
Det betyder, at børnene, der er en del af dette tilbud, kun har ret til et bestemt antal timer i dagsinsitutionerne. Ordningen har været aktiv i over et år, men ifølge Bertha Langhoff Hansen, formand for fagforeningen BUPL Midtsjælland, som arbejder for, at pædagoger har bedst mulige betingelser, er der ikke mange forældre rundt om i landet, der benytter sig af tilbuddet. Der er nemlig nogle problematikker forbundet med tilbuddet, ifølge hende.
– Det kan give nogle udfordringer for det pædagogiske personale, fordi det bliver ekstremt svært at tilrettelægge det pædagogiske arbejde, fordi børnene, der er en del af ordningen, kun har et bestemt antal timer i dagsinstitutionerne, siger Bertha Langhoff Hansen.
Forældre skal selv indgå en pasningsaftale
Tilbuddet gælder for forældre med børn i alderen fra 26 uger til skolestart. Meningen er, at det skal være med til at få en hektisk hverdag til at hænge sammen.
Forældre kan få tilskud fra kommunen til en til privat børnepasser, hvis de kan dokumentere, at deres skæve arbejdstider tæller over ti timer udenfor dagsinstitutionernes åbningstid. Efter godkendelse fra kommunen til ordningen, skal forældrene selv finde en børnepasser, som herefter igen skal godkendes af kommunen.
– Man skal ikke være uddannet pædagog for at blive fleksibel børnepasser. Roskilde Kommune skal godkende den fleksible passer, og kravene til godkendelse er de samme som ved godkendelse af private pasningsordninger, dog er den fleksible pasning ikke omfattet af kravet om, at der skal arbejdes med at fremme børns læring, siger Lene Henriette Søby, udviklingskonsulent i Roskilde Kommune.
Læs også: Børnehaveleder efter privatisering: Min arbejdsglæde er blevet meget større.
Bertha Langhoff Hansen mener, at det er vigtigt, at den private børnepasser er den samme fra dag til dag, så barnet udvikler relationer. Samtidig forklarer hun, at hun mener, at det er optimalt, hvis børnepasseren skulle være uddannet pædagog.
– Jeg så gerne, at det er uddannede pædagoger, der passer børnene i det private. Det er nemlig vigtigt, at børnene har en udviklingsgaranti, selvom forældrene har et stresset arbejdsliv, siger Bertha Langhoff Hansen.
Sådan gjorde vi: Journalisten faldt over en pressemeddelelse fra Roskilde Kommune, som beskrev kombinationstilbuddet til forældre med skæve arbejdstider. Herfra ringede journalisten rundt til forskellige kommuner, for at få et overblik over hvor meget tilbuddet bliver benyttet.