Torsdag er J-dag for ølentusiaster

Farven er mørk, smagen er sød og på toppen skummer det let. Det er koldt, napper lifligt i spidsen af din tunge og læsker når det hældes ned igennem dit svælg. Navnet er juleøl. Øl er ikke bare øl, og det samme gælder for juleøl.

På torsdag vil glade forventningsfulde ølentusiaster strømme ind på de små barer, der sælger specielle øl og smage på årets nye juleøl fra både danske og udenlandske bryggerrier. Formålet med Ølentusiasternes J-dag, også kaldet ØJ-dagen, er at skabe opmærksomhed omring det lidt bedre juleøl.

Anne-Mette Meyer Pedersen er talsperson og tidligere landsformand for de Danske Ølentusiaster.

»Inden for de sidste 10 år er man begyndt at tilføre forskellige krydderrier til øllen. Det er krydderier, som dem vi kender fra julekagerne og julemaden som nelliker, allehånde og stjerne-anis,« fortæller hun.

Danmark har på den måde inden for de sidste 10 år fået mulighed for at vælge en ny slags juleøl til.

»De nye typer juleøl er sødere og langt mere krydrede. De er ofte fra de små bryggerrier, der i højere grad har mulighed for at eksperimentere, og det er generelt en spændende smagsoplevelse,« siger Anne-Mette Meyer Pedersen.

  

De små bryggerrier
I Danmark er der cirka 130 bryggerier, og Anne-Mette Meyer Pedersen regner ikke med at kunne nå at smage samtlige juleøl.

»De små bryggerier er spændende. De har nemmere ved at eksperimentere, fordi de producerer mindre øl af gangen. Der er jo 110 at vælge imellem, så jeg når nok ikke at smage dem alle,« fastslår Anne-Mette Meyer Pedersen. Hun kan nævne fire eksempler på bryggerier, hvis juleøl var gode sidste år, og som man derfor kan holde øje med. Fanø-bryghus der er et forholdsvis lille bryggeri. Roskilde Øl der laver mange forskellige øl og er svære at få fat på. Skagen er nemt at få fat på i de forskellige supermarkeder og Enslev Bryggeri på Fyn og det specielle ved dem, er at de kun bruger hvede. 

  

Smagen af jul
Hvis dine smagsløg ikke er bekendt med at lokalisere en god juleøl, så har Anne-Mette Meyer Pedersen nogle gode råd til, hvad du skal lægge mærke til, når du smager.

»Det vigtigste er, at øllen opleves som en helhed. Den skal være sød og samtidig have en bitterhed. Der er ikke noget i smagen, der må stikke ud i mærkelige retninger. Den skal være harmonisk,« beskriver Anne-Mette Meyer Pedersen.

Tuborg er kedelig
Det, som danskerne kender som den traditionelle juleøl, er Tuborgs juleøl, der i bund og grund er en guldøl. Den har Anne-Mette Meyer Pedersen dog ikke så meget tilovers for.

»Jeg har smagt den til blindtests flere gange, men jeg synes personligt, at den er ret kedelig. Det er jo en ret almindelig guldøl, og den er bare ikke så spændende,« fortæller hun.

Dansk tradition
I Danmark har vi en lang tradition for at produceret øl. Øl har nemlig været brygget i Danmark i de sidste 3000 år.

»I det gamle bondesamfund drak man øl til alle måltiderne, fordi det var den eneste væske, der var kogt og derfor uden bakterier.« Den daglige øl var dog ikke så stærk, fordi man skulle være i stand til at gå i marken og arbejde.

»Til højtiderne holdt man fri, og her tillod man sig så at fejre blandt andet julen med en stærkere øl,« fortæller Anne-Mette Meyer Pedersen. Den gamle typiske juleøl er betegnet ved at være lidt stærkere og er lavet med langt flere råvarer.

Hvis man vil smage et udvalg af de mere specielle juleøl, er barer som Ølbaren og Mikkeller bar steder, der gladelig skænker i ølkruset.

 

Læs også: Kan man stole på egne promillestest?

Læs også: J-dagen rykker i udlandet