I Lyngby tænder de for julelyset: Lidt julehygge må der altså være plads til

Landet over diskuteres der lige nu, om der skal tændes for julelysene. Foto: pxhere

Landet over diskuterer mange storcentre og handelsforeninger lige nu, hvad de skal stille op med et af årets store højdepunkter, julelyset i december, i en tid med energikrise og gigantiske elregninger.

Den diskussion har de også haft i Lyngby, hvor det traditionen tro er Lyngby Handelsstandsforening, der har ansvar for julelysene på gågaden. Her har man ifølge bestyrelsesformand, Carsten Bak Sørensen, diskuteret, hvorvidt man skulle slukke for julelysene, og i stedet bruge de penge, som man kunne spare på opsætningen af julelysene, omkring 300.000 kroner, på andre hyggelige juletiltag.

– Vi diskuterede, om man skulle bruge penge på noget mere julemand, noget mere julestue, gøre noget, som ikke er energikrævende. Det lod sig ikke gøre, fordi vores leverandør allerede havde holdt udgifterne for det, og vi var kontraktligt forbundet med dem, så vi har valgt at sige: Okay hvis vi ikke kan spare pengene og bruge dem på noget andet, så må vi sætte julelysene op, siger Carsten Bak Sørensen.

Nabokommuner følger trop

I Lyngby-Taarbæks nabokommuner, slukker man heller ikke for julelysene. Ligesom i Lyngby bliver lysene dog i år tændt i et mere begrænset omfang end tidligere.
  • Furesø Kommune tænder kun for lyset i begrænset omfang
  • Gentofte Kommune er endt på det, de kalder ‘en mindre løsning’. Hvor julelyset kun er tændt fem timer om dagen på fem handelsgader
  • Gladsaxe Kommune har givet handelsforeningen tilskud til julelys, med et påbud om, at de ikke må benytte sig af traditionelle elektriske lys

Letbanebyggeriet gør julelys endnu vigtigere

Richard Sandbæk (K), der er formand for Teknisk udvalg i Lyngby-Taarbæk kommunalbestyrelse, bakker op om beslutningen. 

– Vi har besluttet os for i kommunen at lytte til Handelsstandsforeningen. For i øjeblikket er situationen således i Lyngby, at den er stærkt plaget af bygningen af letbanen. Der er en hel del ting, der er spærret, og det er svært for trafikken at komme ind, så vi synes ikke, at vi skal stå i vejen for handelsstandsforeningens ønsker, hvad angår julebelysning. Og helt ærligt. Lidt julehygge må der være plads til, siger Richard Sandbæk (K).

Læs også: Energikrisen får københavnerne til at skrue ned for julelyset: »Er vi ikke nødt til at ofre os lidt?«

Man kan altid slukke for lyset

Alting bliver dog ikke som det plejer. Carsten Bak Sørensen siger, at hvor julelysene plejer at brænde 17 timer i døgnet, så bliver de i år kun tændt fra 16-21, altså fem timer i døgnet. Og udgiften er heller ikke kolossal.  Julelysene, der er LED lys, kommer, ud over de cirka 300.000 som opsætningen koster, til at løbe ud i en ekstra elregning på omkring 15.000 kroner. Carsten Bak Sørensen har da også en plan for, hvad de gør, hvis elpriserne går endnu mere amok.

– Så er der heldigvis ikke særligt langt hen til kontakten, hvor man kan slukke for lyset.

Sådan gjorde vi: Først ringede jeg til pressechefen i Lyngby-Taarbæk Kommune, som henviste mig til formanden for handelsstandsforeningen, der kunne afklare om julelysene blev tændt i Lyngby. Derefter ringede jeg til formanden for teknisk udvalg for at afklare, om der var opbakning til beslutningen i kommunen. Jeg har også prøvet at få fat i en energiekspert. Det er dog ikke lykkedes.