Tre år efter: De flygter stadig fra Syrien

Konflikten i Syrien fortsætter  Foto: Morguefile.com
Konflikten i Syrien fortsætter
Foto: Morguefile.com

Mens dødstallet stiger og tusindvis af flygtninge dagligt forlader landet, og Vesten for længst vænnet sig til tv-billeder af sårede børn og syriske flygtninge i hvide FN-telte, råber flygtningeorganisationerne vagt i gevær. De frygter særligt for de mange unge og børn, som er på flugt fra konfliten.

– Når nu konflikten trækker ud, er vi bange for, at vi mister en hel generation, siger Ditte Hartvig, der er kommunikationsmedarbejder i UNICEF i Danmark.

Det er i dag tre år siden, at borgerkrigen i Syrien startede, da syriske demonstranter 15. marts 2011 gik på gaden i protest mod styret.

Læs også: Rusland frygter regimeskifte i Syrien

I januar opgav FN at opdatere det syriske dødstal. Det skyldes, at det er blevet for vanskeligt at verificere de forskellige kilder, fortæller FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder. Men ifølge tal fra aktivist-gruppen Syrian Observatory for Human Rights var omkring 146.000 omkommet i midten af februar i år

10.000 børn er indtil videre blevet dræbt ifølge UNICEF-rapporten ’Under Siege’ der udkom i går. I samme rapport fremgår det, at næsten tre millioner børn ikke kommer regelmæssigt i skole, og det skønnes at omkring to millioner får brug for traumebehandling for, at bearbejde de frygtelige ting, som de har oplevet i krigen.

Flygtningesituationen ude af kontrol

Der findes nu omkring 9 millioner syriske flygtninge ifølge tal fra FN’s flygtningeagentur. 2,5 millioner syrere er flygtet til nabolandende, og 6,5 millioner er internt fordrevne. Flygtningelejrene har ikke kapacitet til, at rumme de alle flygtningene. Derfor lever mange af dem i gamle nedlagte bygninger eller midlertidige telte:

– Jeg har set flygtninge stort set alle tænkelige steder, siger Villads Zahle, der er ansat i Dansk Flygtningehjælp og selv harværet udstationeret i nogle af de lande der modtager flygtningene.

Læs også: Allahs danske kriger

Han kan berette, om situationen alvor, og fortæller hvordan den lange konflikt slider på syrerne:

– Flygtninge har vist mig deres pasbilleder, hvor jeg troede det var en søn, de viste mig. Men jeg får så at vide, at det er dem selv inden borgerkrigen startede. Noget af det der kendetegner syrerne er, at de er forholdsvist højtuddannede mennesker, der har været vant til en rimelig høj levestandard. Det er meget voldsomt for dem både psykisk og fysisk, pludselig at skulle bo i et telt i en flygtningelejr, siger han.

Hidtil uset katastrofe

Situationen beskrives som historisk af nødhjælpsorganisationen. Dansk Flygtningehjælp har indtil videre brugt omkring én milliard kroner på at hjælpe syrerne, hvilket i kroner og ører gør situationen værre end konflikten på Balkan i 1990’erne.

Tre-års-dagen markereres mange steder verden over. Tusindvis af mennesker ventes at deltage i mindehøjtideligheder i over 40 forskellige lande, og i Paris på Eiffeltårnet projekteres et billede skabt af gadekunstneren Banksy op til minde om konfliktens ofre.