TV: Kiropraktor huser kommunens flygtninge

Af Kristoffer Klit Langgaard og Line Jenvall

Natan Ravn havde egentlig planlagt at åbne et behandlingscenter for kræftpatienter i sin ejendom på Hammer Skolevej 7 i Næstved.

Men Næstved Kommune er under stort pres fra strømmen af flygtninge og migranter, der skal bruge et sted at bo. Så Natan Ravn besluttede sig for at lave et privat asylcenter på sin ejendom i stedet. Derfor er det nu ikke kræftpatienter, men flygtninge fra Syrien, der optager værelserne.

Læs også: Dansk Erhverv: Sådan hyrer du en flygtning

– Det er midlertidige boliger. De kan bo her op til et år, eller til deres familier kommer. Men selvom deres familie kommer, så kan de godt bo her i et stykke tid. Det er fordi, der er stor boligmangel i Næstved, fortæller Natan Ravn.

Uforudsete udfordringer

Det har ændret Natan Ravns dagligdag en hel del at have flygtninge som logerende. Natan Ravn er selv kiropraktor og driver til hverdag et genoptræningscenter. Men i løbet af det sidste år har han også brugt meget af sin vågne tid på Hammer Skolevej 7.

Han har indrettet huset, så flygtningene har hver deres værelse, lavet forberedelser til at værelserne kan blive slået sammen i små selvstændige afdelinger, når flygtningene får deres familier til landet, og så har han hjulpet dem på vej ind i det danske samfund med alt det, der hører med af sprog og kultur.

Men i det arbejde støder han også på uforudsete udfordringer som nyslået ejer af et mini-asylcenter.

Læs også: Bedsteforældre for Asyl: Børnene bliver ladt i stikken

– Vi skal passe på ikke at blande grupperne sammen. For de er muslimer alle sammen, men der er forskellige grupperinger af dem, så nogle af dem kan godt sammen, og nogle af dem kan ikke sammen, fortæller Natan Ravn.

Især er det en balancegang at håndtere de flygtninge, der bor i hele familier.

– Nogle af dem kan ikke lide, at deres kvinder skal være sammen med de enlige mænd her, forklarer han.

Resultatet er det hele værd

Men alt i alt forløber tingene uden de store problemer.

– Det er lidt svært bare at trykke på knappen og så sige: Du er en del af os. Det er afhængigt af om man gerne vil være en del af fællesskabet eller gerne vil være sig selv. Men foreløbig har vi styr på det, og det fungerer fint, siger Natan Ravn.

Og han er ikke i tvivl om, at det er det hele værd.

– Det tager mange timer, men i sidste ende, når man får det bedste ud af dem, er det meget tilfredsstillende, siger han.