Tre kandidater kæmper for lavere gennemsnitsalder i byrådet: Satser på studieboliger og skøjtehal

Byrådet i Roskilde Kommune skal gå nye veje. Der skal flere unge ind i byrådet, hvis det står til tre unge kommunalvalgskandidater.
Foto: Privat

Det skal være slut med, at alle medlemmer af Roskilde byråd er over 30 år. Det vil tre unge kvinder fra hvert sit parti gøre op med.

Frederikke Kiærulff-Skytte (V) stillede op til sidste kommunalvalg, da hun var 18 år. Nu stiller hun op igen for anden gang som 22-årig. Det er vigtigt for hende at være en stemme for de unge i Roskilde.

–  Der skal flere unge ind i byrådet, der har en interesse for de unge. Der skal være forskellige aldersgrupper i forhold til erfaring, hvor man er i sit liv, og hvad man fokuserer på. Der mangler unge at blive repræsenteret i byrådet, siger Frederikke Kiærulff-Skytte (V)

Chili Preisler-Andersen (S) er 20 år og stiller op til kommunalvalget. Hun vil repræsentere de unge borgere.

– Jeg vil være de unges talerør ved forhandlingsbordet. Der skal være et oplysningsarbejde til de unge, så unge kan blive en del af politikken, og at de ved, at der forhandles om deres hverdag, siger Chili Preisler-Andersen (S)

Chili Preisler-Andersen understreger, at det er vigtigt, at unge kan spejle sig i de lokale politikere.

– Der skal sidde repræsentanter af hele befolkningen. At unge kan identificere sig i sine politikere gør en konkret forskel. Der er ikke nogen, der skal tale de unges sag. Vi skal selv tale vores sag. Der skal derfor flere unge i byrådet, som kan varetager deres interesser, lyder det fra Chili Preisler-Andersen (S)

Det er kun de unge, der ved, hvordan det er at være ung.
Kommunalvalgskandidat Kathja Børsting Jensen (K)

Kathja Børsting Jensen (K) er en af kommunalvalgets yngste kandidater i kommunen. Hun er 18 år gammel og har et stort fokus på, at unge mennesker bliver hørt.

–  Det er vigtigt at have fokus på de unge kandidater, men også på, at de unge skal stemme. Det har en konsekvens, at der er ingen byrådskandidater, der er under 30 år. Det er kun de unge, der ved, hvordan det er at være ung, siger Kathja Børsting Jensen (K)

Kathja Børsting Jensen mener derfor, at der vil være flere unge, der vil interesse sig for lokalpolitik, hvis flere unge kom ind i byrådet.

– Det meste i kommunen skal ske igennem dialog. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at vælgerne er tilfredse. Det er nemmere at tale med og afspejle sig i nogen, der er på ens egen alder. Det bliver mere nært og det skal lokalpolitik være, siger Kathja Børsting Jensen (K)

Klaus Levinsen, der forsker i blandt andet unge og lokalpolitik på Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi på Syddansk Universitet, vurderer, at det er afgørende, at der er kandidater de unge kan identificere sig med.

– Når unge skal stemme på politikere, er det vigtigt, at de kan stemme på nogen, som de kan spejle sig i, der også repræsenterer unge menneskers interesser, siger Klaus Levinsen.

De tre kommunalvalgskandidater oplever, at mange unge ikke stemmer. De mener derfor, at flere unge aktivt vil stemme mere, hvis der er kandidater de kan afspejle sig i.

Hyppigste grunde til at unge ikke stemmer

– Der er hverken tid eller overskud til at blive klogere på valgprocessen og valghandlingen

– De stoler ikke nok på deres egen viden om demokratiet

– Deres venner og bekendte engagerer sig ikke eller stemmer ikke

– De mener ikke. at deres stemmer betyder noget i det store billede

Kilde: Dansk Ungdoms Fællesråd – Demokratianalysen 2020

Studieboliger og skøjtehal 

Klaus Levinsen vurderer imidlertid, at det ikke giver en større valgdeltagelse, at flere unge stiller op. Det handler mere om, hvad de unge kandidater har på dagsorden.

– Er der unge kandidater, der stiller op for at varetage unges interesser, kan det have indflydelse på unges valgdeltagelse, vurderer Klaus Levinsen.

Frederikke Kiærulff-Skytte (V) vil kæmpe for flere studieboliger til unge. Men har også endnu en mærkesag, hun brænder for.

– Der skal bygges en skøjtehal. Det er der en stor efterspørgsel på. Det vil øge kulturlivet i Roskilde, og der kan ske noget mere for de unge, siger Frederikke Kiærulff-Skytte (V)

Kathja Børsting Jensen (K) vil kæmpe for at repræsentere de unge. En af mærkesagerne er ungeprojektet, som hun vil have ud på folkeskolerne.

– Det skal ud på folkeskolen, hvor det kan virke forbyggende. Det gælder både i forhold til stoffer, sex og alkohol, så de unge har nogen at tale med og kan få mere oplysning, siger Kathja Børsting Jensen (K)

Chili Preisler-Andersen (S) nævner et klart eksempel på, hvilke interesser der mangler at blive varetaget, som hun vil kæmpe for.

– Det er dyrt at bo i Roskilde, og det er derfor svært at flytte hjemmefra. Som ung person kan man ikke bo i byen, når det er så dyrt, og så kan vi ikke skabe en by, de unge kan se sig i og være en del af. Der skal derfor skabes billigere boliger til de unge, siger Chili Preisler-Andersen (S)

Læs også: Kommunalpolitikere vil holde de unge vælgere til ilden

Chili Preisler-Andersen (S) er udmærket klar over, at som kandidat i byrådet skal hun træffe mange beslutninger.

– I byrådet skal jeg også være med til at træffe beslutninger for for eksempel ældre mænd. Jeg kan sætte mig ind i det, og sympatiserer med det. Men de vil vide bedst, hvordan de laver politik for deres hverdag, lige så vel som jeg vil vide, hvordan man laver politik bedst for de unges hverdag, siger Chili Preisler-Andersen (S)

Hvad betyder erfaring?

Frederikke Kiærulff-Skytte (V) oplever, at erfaring kan spille en rolle.

– Der kan være flere i byrådet, som tænker, at i en ung alder har vi ikke meget erfaring inden for diverse ting. Men det er en fordel, at vi ved, hvordan unge tænker. Borgerne er positive og lytter og tager os unge seriøst, siger Frederikke Kiærulff-Skytte (V)

Kathja Børsting Jensen (K) oplever, at det kan være svært, når man stiller op som ung.

– Jeg oplever tit til debatter at blive udstillet som at være en ung uerfaren kandidat.  Men borgere plejer at være meget positive over, at unge stiller op, fordi vi mangler unge, der kan repræsentere de unge, siger Kathja Børsting Jensen (K)

Chili Preisler-Andersen (S) oplever, at folk tager positivt imod, at hun stiller op som ung.

– Der er en fælles forståelse på tværs af generationer, at det er tid til, at der kommer noget nyt og ungt ind. Mine chancer er lige så reelle som andre nye kandidater, der stiller op. Det handler mere om mig som person og mine politiske visioner, end det handler om mig og min alder. Der er stor respekt for, at jeg stiller op som ung både af lokalpolitikerne og borgere, siger Chili Preisler-Andersen (S)

I morgen tirsdag bliver det afgjort, om det lykkes for de tre kandidater at ændre på gennemsnitsalderen i byrådet.

Sådan gjorde vi: Nyheden udsprang efter et opslag på Facebook dukkede op med de unge kandidater. Kilderne er interviewet telefonisk.