Reportage: Med 8.E til Pengeuge

8.E på Valby Skole får undervisning i privatøkonomi i forbindelse med Pengeuge.
Foto: Privat

— Så skal vi snakke lidt om lån og renter. Hvor meget kender I til lån og renter? siger Laura Østergaard, der er bankrådgiver i Sparekassen Sjælland, ud til klassen.

Børn, der er klar til weekend, løber frem og tilbage på gangene, indtil klokken viser 10.05.  Nu sidder de samlet i klasselokalet i den klassiske ”hestesko-form” ved bordene. Det er blevet tid til undervisning i gæld, lån og digital sikkerhed. Det lyder måske ikke som en drømme-fredag for en 8. klasse, men 8.E på Valby Skole skal i den næste halvanden time undervises af to de bankrådgivere Michael Lüthi og Laura Østergaard fra Sparekassen Sjælland. Og den undervisning skulle gerne hjælpe dem til at undgå gæld og registre som RKI senere i livet.

Læs også: Pengeuge er skudt i gang på landets skoler

Efter det, vi har fået af vide om lån, så tænker jeg også mere over konsekvenserne ved at tage et lån
Victoria Alievski, 15 år

Undervisningen er en del af ’Pengeuge’-kampagnen på landets folkeskoler, der sætter fokus på at lære unge i 7.-9. klasse at styre økonomien. I år har kampagnen særligt fokus på, at alle unge uanset baggrund skal lære om digital sikkerhed og forskellige lån.

På den store smart screen i klassen kommer et billede frem af et budget for en fiktiv person ved navn Frederiks økonomi.

— Hvad er et budget? spørger Laura Østergaard.

Der er tre elever i klassen, der rækker hånden op, og en af dem giver sit bud på et svar, mens resten af klassen ser ud som om, de har mange andre ting end budgetter i hovedet.

— Budget er noget af det vigtigste for jer. Det er noget, som bankerne kommer til at spørge efter, når I skal flytte hjemmefra og for eksempel vil låne til et indskud i banken til en lejlighed, siger Michael Lüthi.

— Giver det mening? Spørger Laura Østergaard.

De unge ender ofte i forbrugsfælden
Selvom begejstringen ikke blæser klassen bagover, så nikker de alligevel alle genkendende til ord som indtægt og udgifter. Et af de største problemer for unge i dag er de mange kviklån og forbrugslån, som man kan tage, når man for eksempel vil købe ny telefon eller computer. Og nogle af eleverne i 8.E er glade for at blive informeret om, hvad de lån går ud på.

— Jeg vidste ikke noget om kviklån, men det gør jeg bestemt nu, siger eleven Michelle på 15 år.

— Efter det, vi har fået af vide om lån, tænker jeg mere over konsekvenserne ved at tage et lån, siger eleven Victoria Alievski på 15 år.

Digital sikkerhed på nettet
Lidt efter får bankrådgiverne hele klassens opmærksomhed, da de bringer spørgsmål om digital sikkerhed på banen. Målet med ugen er nemlig også at skærpe elevernes kritiske sans, når de er på nettet. Eleven Michelle fortæller om, hvordan hun hørte om en, der fik stjålet sit nøglekort til NemID.

— Det endte jo med, at hun fik stjålet alle sine penge, siger Michelle.

Læs også: Generation Selfie er en flok modige unge

Det er især handel på nettet, Mobile Pay og forskellige app’s, som de unge skal lære at bruge med omtanke, fortæller bankrådgiverne. Og den viden er eleven Konrad Rachdi Dammen på 14 år glad for at få.

— Jeg vil tænke meget mere over, hvad jeg køber, når jeg køber på nettet. Jeg vil kigge mere på priserne og sammenligne dem, så jeg er mere opmærksom på, når noget er fake, og når nogle vil snyde mig, siger Konrad Rachdi Dammen.

De unge kan godt forstå budgetplanlægning er vigtigt
Også læren om budgetter og gæld vil Konrad bruge i fremtiden.

— Jeg vil tænke mere over at spare op og lave budgetter over tingene, så der er styr på det, siger Konrad Rachdi Dammen.

Bankrådgiverne slutter timen af med en jeopardy-leg om de ting, de unge har lært. Og selvom flere af eleverne ikke lige frem ser ud til at glæde sig til budgetplanlægningen i fremtiden, så har de alligevel hørt lidt efter i timen.

— Kan I ikke engang huske det? driller en af drengene pigerne, da konkurrencen mellem drengene og pigerne i klassen er i gang. Hele klassen går pludselig meget op i, hvad det nu var forbrugslån og rente betød, og det ender med en sejr til 8.Es drengehold.