
På det kreative værksted i Farum, Fremtidsværkstedet, er det i høj grad lysten for nyskabelse, teknologi og design, der driver værket.
Fremtidsværket er innovative rammer for Furesøs skoleelever, både i samarbejde med lærerne ude på skolerne og på værkstedet i Farum, som hvor grundskoleelever kan udfolde deres ideer ved hjælp af 3D-printere, folieskærere og robotter. Det fremgår af kommunens hjemmeside.
Flere aktiviteter på vej på Fremtidsværkstedet
For snart 3 år siden sparede Furesø Kommune halvdelen af Fremtidsværkstedets budget væk med budgetaftalen for 2023-2026. Her blev tilskuddet til Fremtidsværkstedet reduceret med 1 million årligt, og mange af tilbuddene måtte derfor lukke.
– Vi stod i en situation, hvor vi skulle lave besparelser for et to-cifret millionbeløb. Vi blev nødt til at kigge på kernevelfærden og tænke, hvad der var need-to-have og nice-to-have, siger Anders Medum Groth (S), som er næstformand i Børn og Skole-udvalget i Furesø Kommune.
Selvom halveringen i budgettet betød, at mange af Fremtidsværkstedets aktiviteter måtte lukke, er interessen for teknologi og innovation ikke faldet blandt Furesøs børn og unge. Tværtimod.
– Vi har så mange på venteliste, at vi har tænkt os at udvide med mindre forløb for de børn, som brænder for teknologi, siger daglig leder Tobias Smith, som selv er lærer og var med til at etablere Fremtidsværkstedet i 2018.
Fremtidsværket
- Fremtidsværkstedet blev etableret i 2018
- Eleverne får erfaring med digitale teknologier og bliver klædt på til det 21. århundredes kompetencer
- På listen over virksomhedssamarbejder med Fremtidsværkstedet indgår FC Nordsjælland, Wexøe og Zeuxion
- kilde: Furesø Kommune
Fremtidsværkstedet er en flerarmet blæksprutte
Fremtidsværkstedet når vidt omkring i sit samarbejde med skoler, virksomheder og lærere. Denne uge er Tobias Smith og Fremtidsværkstedet til at finde på Hareskov Skole, hvor alle klasserne er i gang med at renovere og udsmykke den 107 år gamle skole.
– Vi har fire forskellige klasser på værkstedet i disse dage, som udvikler og designer ideer til vægge og gulve, og bruger vores maskiner til at lave prototyper på deres designs, siger Tobias Smith.
Hareskov Skoles samarbejde med Fremtidsværkstedet giver eleverne en anden indgang til undervisningen, end den de er vant til, mener skoleleder Claus Ibsen.
– Der er kæmpe energi fra eleverne. De elsker de her processer og oplever, at de har medindflydelse og medejerskab, siger Claus Ibsen.
Tobias Smith afholder kurser og samarbejder med de såkaldte PLC-lærere fra hver skole i Furesø. PLC-lærere, der står for “pædagogisk læringscenter”, er et nationalt intiativ fra Børne- og Undervisningsministeriet, som skal sikre og forbedre kvaliteten af undervisningen i folkeskolen. For Tobias Smith er det vigtigt at inspirere kommunens PLC-lærere til at inddrage innovation og kreativitet i undervisningen, for at kunne fat på forskellige typer af elever.
– Vi skal som lærere lære at være innovative. Typisk så vælger man lidt de samme løsninger, som man har lært på Lærerseminariet. Måske skulle man prøve at vende det hele på hovedet, og gøre bare én konkret ting, som muligvis kan være med til at motivere og flytte en elev fuldstændigt, siger Tobias Smith.
Læs også: Byråd springer klasseloft på Lynge Skole: Uenige om definition
Fremtiden ser lys ud for Fremtidsværkstedet
En af de helt store projekter, som Fremtidsværkstedet måtte lukke efter besparelserne, var Furesøs Innovationsprojekt, som blev afholdt fra 2017-2022 for alle 7. klasser på tværs af kommunens skoler. En lokal version af ‘Løvens hule’, hvor skoleeleverne skulle finde innovative løsninger på opgaver, stillet af lokale virksomheder, og afslutningsvis præsentere dem for en jury.
Men snart kan Fremtidsværkstedet løfte sløret for et projekt, som vil minde om Furesøs Innovationsprojekt, hvor det skal være muligt for flere skoleelever i kommunen at prøve kræfter med innovativ tankegang.
– Jeg har været og er stadig i gang med at søge en masse fonde. Jeg samarbejder meget med Fonden for Entreprenørskab, og jeg har en snedig plan om at skabe noget, som alle skolerne kan få mere glæde af. Jeg vil gerne have, at børnene får de bedste rammer, siger Tobias Smith.
Fonden for Entreprenørskab er en dansk organisation, som arbejder for at fremme dansk iværksætteri og innovation, f.eks. ved at støtte projekter, som udvikler entreprenørskabsundervisning i grundskolen.
Læs også: Slut med pinlige lyde: Gymnasieelever vil hjælpe en særlig gruppe patienter med ny idé
Ifølge Anders Medum Groth (S) er det svært at sige, om Fremtidsværkstedet kan få flere midler fra kommunen, når byrådet går igang med budgetforhandlinger efter sommer.
– Det er en af de elementer, der står på en rigtig lang liste over de ting, vi kunne drømme om, hvis vi havde bedre økonomiske rammer. For det er absolut ikke et dårligt projekt, siger Anders Medum Groth.
For Claus Ibsen fra Hareskov Skole er der ingen tvivl om Fremtidsværkstedet og dets aktiviteters værdi for skolerne i Furesø.
– Hvis Fremtidsværkstedet havde flere ressourcer, ville det være helt suverænt for os skoler. Vi værdsætter dem utroligt meget. Hvis vi skal kunne lave innovationsforløb, så er Fremtidsværkstedet nærmest uundværlige for os, siger Claus Ibsen.
Sådan gjorde vi: Journalist undrede sig over, hvorfor FIP var stoppet, og fandt ud af besparelserne. Journalist har snakket med skolerne og forskellige fonde, som har haft samarbejde med Fremtidsværkstedet.