Af Stephanie Michela Larsen og Ruth Winther Poulsen
På Roskildevej på Frederiksberg ligger veteranhjemmet Camp Peace, som er et af landets fire veteranhjem.
Camp Peace åbnede i 2010 og har cirka 5.000 besøgende om året. Én af de besøgende er 28 årige Esben Andersen fra Esbjerg. Han kom hjem fra Afghanistan i 2009 efter at have været udsendt soldat i syv måneder, og det har betydet meget for ham at komme på Camp Peace.
– Det giver rigtig meget, at jeg bare kan trække stikket og så komme herover og være her en uge, to uger eller tre uger, eller hvad der nu skal til, uden at der er nogen der stiller nogle spørgsmål, hvilket egentlig er det, jeg har brug for, siger Esben Andersen
Efter han er kommet hjem, har Esben Andersen haft et større behov for at være alene. Det behov føler han, at han får stillet på Camp Peace.
– Det lyder måske lidt underligt, men der skal nogen gange ikke så meget til, før man har larm omkring sig, fortæller Esben Andersen
Veteranhjemmet er til for veteranerne
På hjemmet kan de besøgende få en god kop kaffe, et spil billard, eller de kan udveksle historier. Hjemmet er døgnåbent og drives af den daglige leder Niklas Funch og 20 frivillige, som er ansat af Forsvaret. Han lægger vægt på, at det er veteranerne selv, der bestemmer, hvad de har brug for på hjemmet.
– Hvis der er en veteran, der mener han skal komme og drikke sin morgenkaffe og læse avisen inden han tager på arbejde, så skal veteranhjemmet være det for ham. For andre kan hjemmet betyde, at de har et fast ståsted, mens de går til psykolog og psykiater, og er i kontakt med kommunen. Det er forskelligt fra person til person, siger Niklas Funch.
Der har siden 1991 været udsendt 66.518 soldater til krigshærgede områder. De udsendte kan opleve at være en del af et stort fællesskab under udsendelsen, men når de kommer hjem er dette fællesskab væk. Ifølge militærpsykolog på Veterancentret Flemming Olsen er veteranhjem som Camp Peace vigtige for at genfinde dette fællesskab
– De har brug for at søge tilbage til nogle af de her kammeratskabelige oplevelser som de har haft og det kan de for eksempel finde på et veteranhjem.
Ro, rare mennesker og pandekager
For Esben Andersen er der især tre ting der gør det værd at komme på veteranhjemmet Camp Peace.
– Jeg får lov til at være mig selv. Det er nok den vigtigste funktion ved at være her. Og så er der bare rare mennesker og pandekager om tirsdagen, griner Esben Andersen afslutningsvis.