TV: Gramseri eller hyggekram: Hvor går din grænse?

Af: Nanna Bay Madsen og Eva Guld Boesen

Et kram, en blid hånd på skulderen eller et klap i numsen. Hvor er det upassende at blive rørt ved? Dét kortlægger en ny undersøgelse fra Oxford Universitet. Forskerne har undersøgt, hvor mænd og kvinder fra fem lande mener, at det er upassende at blive rørt ved. De adspurgte har svaret på, hvor på kroppen det er forbudt for henholdsvis partneren, venner, bekendte, familiemedlemmer og fremmede at røre.

Undersøgelsen viser, at berøring betyder meget i vores relationer til andre. Generelt gælder det, at jo tættere relationen er til den, der rører, jo flere steder på kroppen må vedkommende røre.

På ét punkt er det dog anderledes: Mænd synes, at det er mere passende, at fremmede kvinder rører ved deres kønsdele, end at kvinder, de har en tættere relation til, gør det samme.

Læs også: Voxpop: Vil du høre om sidemandens sexliv?

Undersøgelsen viser desuden, at kvinder generelt har det bedre med at blive rørt, end mænd har. Dog vil kvinderne helst ikke røres af helt fremmede mænd. Og mænd vil på ingen måde røres i skridtet af andre mænd – hverken venner, familiemedlemmer eller fremmede.

Det kommer an på sammenhængen

I Fields på Amager i København er der stor forskel på, hvad en række danskere mener er passende eller upassende, når det handler om, hvem der rører dem og ikke mindst hvor. Se det ovenstående tv-indslag for at høre, hvad de alle siger.

– Der er nogle venskaber, der er meget fysiske. Jeg har også venner, som jeg ved ikke har lyst til at blive rørt. Så det handler om, hvilken relation man har, og hvilket rum man er i, siger Mette Solgaard på 40 år, der til daglig er lektor i musikvidenskab.

Læs også: Voxpop: »Jeg føler, at mænd beglor mig i fitnesscentret, hvis jeg har en dårlig dag«

Ifølge Robin Dunbar, professor i eksperimental psykologi på Oxford Universitet, giver det god mening, at relationen til vedkommende, der rører en, har stor betydning:

– Vi opfatter en berøring efter forholdets kontekst. En berøring et bestemt sted fra et familiemedlem eller en ven kan opfattes som en beroligende gestus, mens den fra en partner vil blive forbundet med nydelse. Og samme berøring fra en fremmed vil være meget upassende, siger han i en udtalelse på Oxford Universitets hjemmeside.

I undersøgelsen fra Oxford Universitet deltog 1.368 personer fra henholdsvis England, Finland, Frankrig, Italien og Rusland.