Voxpop: Nej tak til genmodificerede afgrøder

"Man ved ikke rigtig, hvad det gør ved kroppen og naturen", siger Tina på 63.  Foto: Johanne Kusnitzoff
“Man ved ikke rigtig, hvad det gør ved kroppen og naturen”, siger Tina på 63. Foto: Johanne Kusnitzoff

Synes du, at vi skal have genmodificerede afgrøder til at gro i Danmark?

8 ud af 10 svarede et rungende NEJ, da NetAvisen ville tage temperaturen på danskernes mening om det kontroversielle emne.

Tidligere på ugen fortalte forskeren Henrik Brinch-Pedersen til NetAvisen, at de genmodificerede organismer (GMO’er) burde udbredes mere, da de giver et godt og sikkert udbytte, til forskel fra økologiske afgrøder.

Læs også: Forsker: Fremtiden er ikke økologisk

Størstedelen af dem, NetAvisen talte med, mener dog, at man ikke ved nok om de designede planter, og de føler sig utrygge ved konsekvenserne for naturen.

Eleni Moraitu, 34, sygeplejerske, IMOD

Eleni

– Jeg synes det er svært. På den ene side kender jeg ikke nok til biologien, men på den anden side tænker jeg, at vi fylder os med det alligevel. Jeg har en fornemmelse af, at mange af de grøntsager, vi spiser, allerede er genmodificerede, så “pas”. På den anden side, så synes jeg, at det lyder rigtig klamt. Det er mærkeligt, at man piller ved naturen og laver den om genetisk.

Cecilie Jørgensen, 17, gymnasieelev, IMOD

Cecilie

– Altså, jeg kunne godt forestille mig, at genmodificering ville være en fordel for rigtig mange mennesker, i hvert fald landmændene… Men altså der må også være nogle ulemper ved det. Jeg ville undgå det i butikkerne, hvis jeg kunne.

Mette Bejer, 68, pensionist, IMOD

SONY DSC

– Jeg siger nej! For man ved ikke, hvad det bliver til, og de fremmede gener i planterne spreder sig til de andre marker, og jeg mener ikke, at man kender konsekvenserne af det.

Kia, 29, ingeniør, IMOD

Kia

– Jeg er ikke så vild med at de skal gro på dansk jord, for ligesom hvis man bruger for meget medicin, hvor man ender med at gøre bakterierne stærkere, som det sker med penicillin, så er jeg bange for, at det med planterne også kan eskalere på en dårlig måde.

Camilla Randfeldt, 21, studerende, IMOD

Camilla

– Nej, jeg vil helst ikke have det. Der er teorier om, at det påvirker, hvordan mennesket udvikler sig. Der er en joke, der siger, at vi kun lever så længe, fordi vi spiser så mange konserveringsmidler. Selvom jeg ikke ved, om jeg tror på det, så synes jeg, man burde have undersøgt det ordentligt, før man indfører det.

Agatha Murawska, 28, Ph.d.-studerende, FOR

Agatha

– Jeg kan ikke se en grund til ikke at tillade det, hvis det er kontrolleret. Hvis det ikke er kontrolleret, så kan det jo have en dårlig virkning på miljøet, men hvis vi kan gøre det på en ordentlig måde, så synes jeg, man skulle indføre det.

Niels Markussen, 49, søofficer, IMOD

SONY DSC

– Nej. Jeg frygter for spredningen til naturen og de uheldige effekter, der er. Jeg tror ikke, det er helt afdækket. Jeg er sikker på, at man sagtens kan argumentere for, at effekten er begrænset, men der er ikke nogen endnu, der kan overbevise mig om, at det ikke kan have konsekvenser.

Tina Jespersen, 63, førtidspensionist, IMOD

SONY DSC

– Nej!! Man har ikke rigtig beviser for, hvad det gør ved kroppen og naturen. Jeg så en udsendelse på et tidspunkt om nogle hønsefarme i Australien, og der var man gået over til genmodificerede høns. De fik tynd mave, og bonden brugte enormt meget tid på at rense æg. Så han gik over til det naturlige igen. Så jeg er ikke i tvivl.

Sigurd Olsen, 79, pensionist, IMOD

SONY DSC

– Der er nogle bivirkninger ved det, som jeg er lidt bange for, må jeg indrømme, men jeg vil gerne oplyses mere nøje. Det kan forgifte hele området, ikke sandt? Det drejer sig efter min opfattelse om at få mere udbytte af jorden, og i forvejen har vi jo et ganske højt udbytte i det nuværende samfund.

Michael Beck, 52, tjenestemandspensionist, FOR

SONY DSC

– Ja, hvis man kan få bedre udbytte af det, så synes jeg, det er helt okay. Jeg har ingen betænkeligheder, for der sker sgu’ så meget andet, så nej, det er fint nok.