TV: »Jeg ved godt, hønsene ikke bliver behandlet så godt, men…«

Af Sophie Louise Gladov, Anne-Marie Dynes Møller og Thea Deleuran Müller

96 % af alle danskere spiser æg. Med et gennemsnitligt forbrug på 5 æg om ugen, er Danmark et af de lande i Europa, der spiser flest æg. Selvom danskernes forbrug af æg er steget de seneste år, er forbruget af buræg faldende, og der sælges nu flere økologiske æg end tidligere.

Forskellen på æggeproduktion:
Buræg:

  • Maks. 12 høns pr. m2 indendørs
  • Krav om udeareal: nej
  • Gensplejset foder: tilladt og almindeligt

Skrabeæg:

  • Maks. 9 høns pr. m2 indendørs
  • Krav om udeareal: nej
  • Gensplejset foder: tilladt og almindeligt

Fritgående:

  • Maks. 9 høns pr. m2 indendørs
  • Krav om udeareal: ja
  • Gensplejset foder: tilladt og almindeligt

Økologiske:

  • Maks. 6 høns pr. m2 indendørs
  • Krav om udeareal: ja
  • Gensplejset foder: nej

Kilde: www.samvirke.dk

Læs også: Drømmen om æg med fjer på

Supermarkedskæden Coop Danmark har afskaffet salget af buræg i en del af deres butikker, hvorimod Dansk Supermarked fortsat lader kunden vælge frit mellem æggene i køledisken.

Det kan være prisen, der afholder de danske forbrugere fra at købe de dyrere, økologiske æg eller frilandsæg.

– Jeg køber normalt skrabeæg, fordi de er billige. Jeg ved godt, at hønsene måske ikke bliver behandlet ligeså godt, men det er prisen, der tæller, fortæller Markus Eiken.

Andre kunder fravælger de billige bur – og skrabeæg på grund af hønsenes velfærd og æggenes kvalitet.

– Jeg køber de største æg, jeg kan få, og de må meget gerne være økologiske. Hvis vi spiser blødkogte æg søndag morgen, så er det ikke prisen, det kommer an på. Så vil jeg gerne have noget godt og noget sundt, fortæller Lisbeth Thomsen.

55 % af de danske forbrugere købte i 2014 fortsat buræg, hvorimod 20 % valgte de økologiske æg.

2 Responses to "TV: »Jeg ved godt, hønsene ikke bliver behandlet så godt, men…«"