TV: Øl og luftgevær giver ældre mænd livsglæde

Af: Camilla Sørensen og Christian Bæk Lindtoft

Fællessang, udflugter og en kold bajer er alt sammen noget de mandlige beboere på Plejecenter Trekroner kan se frem til hver torsdag.

På plejecentret har ocial- og sundhedsassistenten Michael Sichlau og hans kollega John Rost startet en mandeklub, hvor de mandlige beboere på plejehjemmet hver torsdag har mulighed for at samles, nyde en kold øl og snakke om gamle dage.

Læs også: Dansk cykel-initiativ for ældre breder sig til hele verden

Mandeklubben er en stor succes, og plejecentret har modtaget en pris fra Roskilde Kommune som belønning for det gode initiativ. Plejecentret er blevet tildelt prisen, fordi mandeklubben har øget de mandlige beboeres livsglæde. Spørgeskemaundersøgelser blandt mændene viser, at mændene trives bedre, efter at mandeklubben er kommet til.

– Det at mødes bare et par timer, hvor der ikke er nogle kvinder, der taler om børnebørn og strikketøj, det giver rigtig meget. Det har øget deres livskvalitet, siger Michael Sichlau.

På tur med mandeklubben
Mandeklubben har sit eget lokale på Plejecenter Trekroner, men ofte går turen også ud af huset og væk fra dagligdagens omgivelser. Klubben har både været på skydebane, ved Roskilde Havn og til julemarked i København, og i sommer gik turen til Bakken nord for København. Her besøgte klubmedlemmerne attraktionen “Korsbæk på Bakken”. Byen fra den folkekære Matador-serie var et sikkert hit blandt mændene.

– I sommer var vi på Bakken, hvor vi så Matador-byen. De synes, det var fantastisk, men de var dog lidt skuffede over, at der ikke gik nogle af de velkendte skuespillere rundt, siger Michael Sichlau.

Læs også: Fredagsbar er et hit på plejehjem

88-årige John Dalskov, der har været beboer siden maj og klubmedlem siden juni 2015, var med på Bakken, og han er glad for turene ud af huset.

– En til to gange om måneden tager vi på køretur. Vi har været på Bakken at se det nye Korsbæk. Sidst vi var på køretur, tog vi ud i skoven og så efterårets farver. Det var dejligt, siger John Dalskov.

Michael Sichlau kan ikke se nogen grund til, at andre plejecentre ikke skal starte en mandeklub. Især udflugterne er af stor betydning for mændenes velvære.

– Det frembringer en masse gode erindringer og gode følelser. Man har lavet nogle spørgeskemaundersøgelser, før og et halvt års tid efter mandeklubben blev stiftet. Der kunne man se, at livskvaliteten var øget, selv blandt svært fysisk begrænsede borgere, som har svære sygdomme, siger Michael Sichlau.

Læs også: TV: Derfor skal de mandlige sygeplejersker på banen

Mandeklubben har eksisteret siden november 2014, og det er efterhånden blevet til mange ture. En vigtig del af klubben er ifølge Michael Sichlau, at mændene selv kan komme med forslag til udflugterne. Og der er vide rammer. Michael Sichlau og John Rost har dog måtte afslå et af de mere ambitiøse forslag.

– Der var et par stykker, der var friske og sagde “vi har to busser – lad os køre til Harzen!”. Det ville nok blive et problem at nå tilbage igen inden fyraftenstid, så de driller os jo lidt. Men det er da noget, man kunne arbejde hen imod. Umiddelbart er der ikke de store begrænsninger, siger Michael Sichlau.