Luftforurening slår flest mænd ihjel

Der er flest mænd, der dør af sygdomme relateret til luftforurening.  Foto: morgueFile
Der er flest mænd, der dør af sygdomme relateret til luftforurening.
Foto: morgueFile

Syv millioner mennesker døde sidste år af sygdomme direkte relateret til luftforurening. Tal fra verdenssundhedsorganisationen WHO´s rapport fremsat i tirsdags viser, at der er en overvægt af mænd i den triste optælling.

Ud af de syv millioner døde var 49 procent mænd, 42 procent kvinder og 9 procent børn, og tallene dækker over både udendørs og indendørs luftforurening.

Luftforurening kræver flest liv fra mænd, viser WHO's globale undersøgelse.
Luftforurening kræver flest liv fra mænd, viser WHO’s globale undersøgelse.

Der gives ikke noget bud i rapporten på, hvorfor mændene står for flere af dødsfaldene end kvinderne, men flere danske eksperter har et bud på hvorfor.

Usunde arbejdspladser og lægeskræk

– Det kan have rigtig meget med erhverv at gøre. Det vi ser i Danmark er, at mænd i højere grad end kvinder arbejder udendørs fx i trafikken, hvor de udsættes for partikelforurening og arbejder i jobs, hvor der ryges mere. Kombinationen af partikelforurening og rygning er en farlig cocktail for lungesundheden.

Det siger Mette Gry Münchow, projektleder hos Danmarks Lungeforening. Hun støttes af Regitze Siggaard, næstformand for Selskab for Mænds Sundhed.

Man er stadig ikke er klar over, om mænd har en særlig genetisk følsomhed, der kan hjælpe med at forklare den højere dødelighed

Regitze Siggaard, næstformand for Selskab for Mænds Sundhed.

– Erhverv, dårlige vaner omkring sundhedsvæsnet og måske særlig genetisk følsomhed er med til at gøre mændene mere sårbare, siger hun og uddyber:

– Sundhedsvæsnet er ikke indrettet efter mænds hovede. De kan gå og hoste slim op længe, før de går til lægen, og så bliver de alvorlige sygdomme, som luftforurening kan forårsage, ikke opdaget i tide,” siger hun.

Kønsforsker på Roskilde Universitet, Kenneth Reinicke, istemmer, at mændene bærer en del af skylden selv.

– Mænd går meget sjældnere til læge, end kvinder gør. Det viser alle studier. Så jeg tror helt sikkert, at den sociologiske kønsforklaring spiller ind her,” siger han.

Mere kønssforskning efterlyses

Regitze Siggaard mener, at der burde forskes mere i, hvad køn betyder for udviklingen af sygdomme.

(…) Problemet er bare, at den slags kønsforskning ikke er særligt hot lige nu

Regitze Siggaard, næstformand for Selskab for Mænds Sundhed

– Man er stadig ikke er klar over, om mænd har en særlig genetisk følsomhed, der kan hjælpe med at forklare den højere dødelighed, siger Regitze Siggaard.

– Der kunne gøres meget mere, siger Mette Münchow.

– Der er mange, som udsættes for partikelforurening, hvor de bor, transporterer sig og arbejder. Der bør forskes mere i, hvad den eksponering betyder og hvordan den eventuelt kan mindskes.

Regitze Siggaard slutter:

– Det er endnu uopdyrket land, men der er meget stort potentiale. Problemet er bare, at den slags kønsforskning ikke er særligt hot lige nu,” beklager hun.

De mest hyppige dødsårsager i forbindelse med luftforurening er ifølge WHO’s rapport lungekræft, hjertestop og kredsløbssygdommene ALRI (Acute lower respiratory disease), COPD (Colminary obstructive pulmonary disease) og IHR (Ischaemic heart disease).