Af Augusta Rosenørn Schmedes og Gustav Valdemar Strange
Landets politikere ser gerne, at de studerende ved landets universiteter gennemfører deres uddannelser hurtigere.
For nogle studerende kan det dog vise sig svært at leve op til denne forventning, og mange rammes af stress, studietvivl eller mistrivsel gennem studieårene. Nogle af dem vælger at afbryde studierne for at tage på højskole. Højskolerne tilbyder en såkaldt pitstop-ordning, hvor de studerende skal betale ned mod halvdelen af den normale pris for et højskoleophold.
Rabatten skal ses som en håndsrækning til de oftest økonomisk pressede studerende, men højskolerne har også selv en interesse i at få fat på pitstop-eleverne.
En af dem, der har taget et pitstop, er 22-årige Henriette Hejlskov Nielsen, der i sommer droppede ud af sociologistudiet i København. Et højskoleophold gav rum og tid til at overveje fremtiden.
– Højskolen har givet mig en mulighed for at dyrke nogle nye interesser, så jeg kan blive inspireret til, hvad jeg skal studere efter opholdet, forklarer hun.
Læs også: Meditation skal afstresse gymnasieelever
Folk kommer med forskellige erfaringer
På Grundtvigs Højskole ved Hillerød, har de flere pitstop-elever dette efterår, og det er de rigtig glade for.
– Det giver en stor mangfoldighed at have alt fra unge uden ungdomsuddannelse til nogen der kommer med en bachelor i bagagen. Folk kommer med forskellige erfaringer, og det gør, at det bliver et mere spændende sted, siger forstander på Grundtvigs Højskole, Jakob Mejlhede Nielsen.
Elever vender tilbage til studierne
Ifølge en undersøgelse fra 2014 foretaget af Folkehøjskolernes Forening, vender over 90% af pitstop-eleverne vender tilbage til universitetsstudierne efter opholdet, og hele 96% af eleverne vil anbefale et højskoleophold til andre studerende i samme situation.
Læs også: Psykiatrifonden: Unge bliver stressede af for mange valg
På Grundtvigs Højskole er der da også udpræget tilfredshed med beslutningen om at tage på højskole blandt skolens pitstop-elever
– Det har lært mig at deltage noget mere. At turde række hånden op, stille mig op foran folk og holde taler. Det havde jeg ret svært ved før, jeg tog på højskole, siger 23-årige Kirstine Damgaard Henriksen.
For nogle af eleverne har højskolen kastet nyt lys over deres uddannelse og bekræftet dem i, at de studerer det helt rigtige. For andre er et højskoleophold startskuddet til et helt nyt studieliv.
– Det har bekræftet mig i, at det var det rigtige valg at droppe ud i sin tid. Jeg har fundet ud af, at jeg skal noget helt andet end det, jeg lavede før mit højskoleophold, forklarer Henriette Hejlskov Nielsen.