Uddannelse forebygger ikke højresvingsulykker

Antallet af højresvingsulykker er steget i 2013. Transportminister vil derfor forebygge højresvingsulykker, ved at  lastbilchauffører skal have ekstra uddannelse. Men det er 3F’s transportgruppe og vognmand Svend Erik Brogaard ikke enig i.
Kilde: Vejdirektoratets ulykkesstatistik. Antallet af højresvingsulykker er steget i 2013. Transportminister vil derfor forebygge højresvingsulykker, ved at lastbilchauffører skal have ekstra uddannelse. Men det er 3F’s transportgruppe og vognmand Svend Erik Brogaard ikke enig i.

Cykler og højresvingende lastbiler er en dårlig kombination på de danske veje. Højresvingsulykker er nemlig steget i 2013. Derfor melder transportministeren i dag, at lastbilchauffører skal have ekstra uddannelse. Vognmand Svend Erik Brogaard synes ikke, at de i Brogaard A/S har brug for mere uddannelse i højresvingsulykker. Hos Brogaard A/S er de allerede meget opmærksomme på det, som transportministeren fortæller i sin pressemeddelelse:

– Jeg synes ikke, at det er noget problem. Nu har det firma, som jeg arbejder i, jo ikke prøvet at være med i nogen ulykker. Men altså vi er også lidt hysteriske med vores spejle, og at chaufførerne ikke snakker i telefon og forskellige ting, siger vognmand Svend Erik Brogaard.

Fælles ansvar

Antallet af alvorlige højresvingsulykker har ligget stabilt siden 2009. Men i 2013 steg antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne. Syv cyklister blev dræbt i højresvingsulykker med en lastbil i 2013.

Læs også: Færre cykelulykker i farligt kryds

Hos 3F’s transportgruppe bakker miljøkonsulent, Kjeld H. Jensen, Svend Erik Brogaards udmelding op. Det handler ikke kun om, at lastbilchaufførerne skal undervises i forebyggelse af højresvingsulykker. Vi har alle et fælles ansvar i trafikken, siger han. Derfor er det ikke nok kun at uddanne lastbilchaufførerne, men alle skal oplyses:

– Vi skal tage et fælles ansvar. Både cykellister og chauffører skal tage et fælles ansvar, siger miljøkonsulent, Kjeld H. Jensen.

Undervisningspakke

Men forebyggelse af højresvingsulykker skal være en del af efteruddannelsen, fastslår transportminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse. Derfor vil transportminister, Magnus Heunicke (S), drøfte en undervisningspakke til lastbilchauffører med de partier, der er bag aftalen om en grøn transportpolitik.

Læs også: S vil ikke give flere penge til busserne

– Undervisningspakken skal hjælpe chaufførerne til at opnå viden om, hvad de skal gøre for at komme sikkert igennem et højresving. Det handler eksempelvis om at indstille spejlene korrekt og at få fokus på, hvor lidt der skal til, før cyklister bliver skjult af genstande i ruderne, siger transportminister, Magnus Heunicke (S).