Udsmykningsar er for livet

Det gælder om at tænke sig om, inden man falder for scarification, og udsmykker sin hud med ar.

Det gælder om at tænke sig om, inden man falder for scarification, og udsmykker sin hud med ar. Plastikkirurg advarer mod at få skåret huden op, for arrene kan aldrig fjernes igen

Sætter du dig under nålen hos din tatovør eller får prikket huller af din piercer, så er du en del af en af tidens største trends; kropsudsmykning. Men får du lavet en scarification, altså skåret et mønster eller lignende i huden, er udsmykningen anderledes permanent.

I den kommende weekend løber Københavns første og største tatoveringsmesse, Copenhagen Ink Festival, af stablen. Her kan du blive forundret, forarget, frastødt og fortryllet af alle former for alternativ kropsudsmykning. Et af de nyeste skud på udsmyknings-stammen er altså scarification – en trend, som er så ny, at den stadig nok stadig vil forarge eller frastøde flere end den vil fortrylle.

Men hvor en tatovering ofte kan fjernes, eller i hvert fald bleges, med laser, er det noget helt andet og meget mere permanent når det kommer til scarification.

»Sådan nogle ar kan man simpelthen ikke få væk,« siger Karin Dahlstrøm, ledende overlæge på plastikkirurgisk afdeling på Herlev Hospital.

I ♥ Else

Man skal altså tænke sig godt om, inden man i et øjebliks kærlighed får skåret kærestens initialer ind i armen, for om ti år og tre skilsmisser er det måske ikke så fedt at have ’I ♥ Else’ stående – uden nogen mulighed for at komme af med det.

Den måde man mest effektivt fjerner ar på i dag, er ved simpelthen at skære huden op igen, og sy såret pænere sammen. Det er altså ikke muligt at få arret til at forsvinde, man kan kun mindske det. Og med scarification-ar, er det ikke engang sikkert arret kan laves pænere, da teknikken som udgangspunkt laves med skalpeller og forholdsvis smalle snit.

»Det er ikke det samme som med tatoveringer, hvor man i nogen tilfælde kan få fjernet tatoveringen med laser. Sådan et ar forsvinder bare aldrig,« siger Karin Dahlstrøm.
 

Læs også:

Ny trend: Flere får skåret ar som udsmykning


Verdens mest tatoverede bedstemor viser sig frem på Vesterbro