
Mange ukrainske flygtninge i Greve bor stadig i midlertidige boliger. Nu skal kommunen finde plads til yderligere 84 nyankomne.
Dette sker på baggrund af Udlændingestyrelsens seneste udmelding om fordeling af flygtninge på landsplan. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Greve Kommune.
Mangel på midlertidige boliger
Mange af de ukrainske flygtninge, som Greve Kommune har modtaget siden marts 2022, bor stadig i midlertidige boliger.
Kommunen forventer, at flere af de nyankomne flygtninge kommer fra krigsramte områder og ikke kan arbejde på grund af traumer og helbredsproblemer. De vil ikke kunne betale husleje med det samme, hvilket øger behovet for flere midlertidige boliger.
Derfor må kommunen i gang med at skaffe permanente løsninger.
– Vi samarbejder med boligforeninger og private udlejere for at skabe flere løsninger og understøtte, at flygtninge kan finde egne boliger. Mange bor i dag i midlertidige boliger, men vi har i forvejen mange ikke-ukrainske borgere, som står på venteliste. Disse skal ikke “springes over” på listen, fordi der kommer flygtninge. Det skriver Marc Genning, formand for Plan- og Tryghedsudvalget i Greve Kommune i en mail til NetAvisen.
Administrationen i Greve har oplyst, at der i de eksisterende flygtningeboliger kun er otte ledige værelser, hvilket ikke er tilstrækkeligt til at rumme den forventede tilstrømning. Kommunen forsøger at vejlede ukrainske flygtninge, der har været her længere i at finde permanente boliger, men effekten vurderes som begrænset. Dette fremgår af referatet fra sidste uges møde i Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i Greve Kommune.
Læs også: Hillerød til skabe plads til flere ukrainske flygtninge: Det er en vigtig sag.
Dette er ifølge Mette Blauenfeldt, Chef for Viden og Udvikling i Danskflygtningehjælp et helt almindeligt problem for kommunerne.
– Det er en udfordring, og det er det i rigtigt mange kommuner. Der bliver ved med at komme flere ukrainske flygtninge, og kommunen er forpligtet til inden for 15 dage at finde tag over hovedet til de flygtninge, de skal modtage. Hvis de ikke har flere midlertidige boliger i kommunen, bliver de jo nødt til at tilbyde permanente boliger til dem, der har fået job, siger hun til NetAvisen.
– Greve Kommune har modtaget 305 ukrainske flygtninge i alle aldre siden marts 2022.
– 83 % af de lokale jobparate ukrainere også er i beskæftigelse.
– Der bor nu 228 ukrainske flygtninge i den erhvervsaktive alder i kommunen, og af dem er 133 nu i ordinær beskæftigelse.
https://greve.dk/nyheder/2025/mange-lokale-ukrainske-flygtninge-forsoerger-sig-selv
Kommunens konkrete løsninger
Byrådet drøftede på sidste uges møde to løsninger. Enten at benytte den tidligere Tune Skole Lunden eller opsætte pavillioner på forskellige steder i kommunen. Sidstnævnte løsning anbefales, selvom Tune Skole Lunden er en billigere løsning, da muligheden er begrænset på grund af kommende salg af grunden.
Beslutningen afspejler de udfordringer, mange kommuner står overfor i arbejdet med at skaffe midlertidige boliger til flygtninge, og byrådet vil løbende vurdere behovet for yderligere tiltag.
Læs også: Ukrainske flygtninge til danskerne: Alle skal forstå at 3. verdenskrig er startet
Marc Genning, formand for Plan- og Tryghedsudvalget uddyber:
-Den største udfordring bliver at hjælpe de nyankomne flygtninge fra de krigshærgede områder mod øst, da mange er traumatiserede og har brug for ekstra støtte. Vi skal fastholde den håndholdte indsats og samtidig sikre de nødvendige sociale og sundhedsmæssige tiltag.
Marc Genning understreger, at den langsigtede løsning er at få flygtninge i arbejde, så de i sidste ende kan komme ud på boligmarkedet.
– Ægte integration handler ikke om udflugter, billige boliger eller berøringsangst over for at stille krav. Den bedste integration sker gennem Danmarks største fællesskab nemlig arbejdsmarkedet. Her lærer man sproget, kulturen og værdierne samtidig med, at man forsørger sig selv og bidrager til samfundet. Det er vejen til en stærk og bæredygtig integration,” uddyber Marc Genning til NetAvisen.
Greve Kommune har modtaget 305 ukrainske flygtninge i alle aldre siden marts 2022.
Sådan gjorde vi: Nyheden er baseret på en pressemeddelelse fra Greve Kommune. Efterfølgende er begge kilder kontaktet på telefon. Marc Genning endte med at skrive skriftlige svar til Netavisen, men Mette Blauenfeldt er interviewet over telefonen.