Antallet af indbrud i Greve stiger voldsomt på kort tid

På billedet ses nabohjælp-skiltet, som illustrerer, at nabolaget er sikret mod indbrud via effektive og organiserede nabofællesskaber. Foto: Oliver Klinkby Stabel Nissen

Greve Kommune har i mange år set en positiv udvikling i antallet af indbrud i beboelser. I fjerde kvartal 2008 oplevede kommunen en betydelig udfordring med hele 330 indbrud, men over tid er situationen markant forbedret. I andet kvartal 2023 blev der registreret 27 indbrud, hvilket repræsenterer det laveste antal indbrud nogensinde i Greve Kommune. Ikke desto mindre var der en uønsket stigning på 20 indbrud i tredje kvartal 2023, hvilket udgør en stigning på 74% på blot tre måneder. Tallene er blevet indhentet fra Danmarks Statistik.

Flere Facebook-opslag og mere bekymring

Simon Taarning har siden 2015 været administrator for Facebook-gruppen “Stop kriminaliteten // Greve og omegn”. Her har han blandt andet været med til at indgå flere samarbejder med alarmselskaber i Greve og omegn for at reducere indbrud i kommunen. Med hensyn til de nye tal fra Danmarks Statistik ser han udviklingen som værende bekymrende:

– Det er da lidt bekymrende med de her tal. Vi vil naturligvis gerne vende den her stigning, så den ikke fortsætter den forkerte retning, og vi kan få et tryggere lokalsamfund, siger han.

Derudover tilføjer han, at hans bekymring skyldes flere Facebook-opslag og en konstant tilstrømning af nye medlemmer i Facebook-gruppen:

– Den måde, jeg mærker en stigende bekymring blandt borgere, kommer i takt med de øgede antal af Facebook-opslag på Facebook-gruppen, hvor der hver dag kommer flere medlemmer og nye opslag på gruppen, siger han.

Simon Taarning tilføjer hertil at han i forbindelse med at stoppe indbrud i Greve Kommune har indgået samarbejder med flere alarmselskaber, hvor medlemmer af Facebook-gruppen kunne modtage rabatkoder. Dette vil han fortsætte med:

–  Nu er det cirka 7-8 år siden, jeg startede denne gruppe, og i løbet af den tid har jeg flere gange etableret samarbejder med forskellige alarmselskaber. Dette har givet medlemmer af gruppen mulighed for at få rabatter og rabatkoder. Vi vil fortsætte med denne indsats for at yderligere reducere indbrud i Greve Kommune, afslutter han.

Ingen grund til bekymring

Det er ikke alle, der deler den samme holdning som Simon Taarning. Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er der ingen grund til bekymring.

Jacob Olsen, vicepolitinspektør i Midt- og Vestsjællands Politi samt leder af den lokale indbrudsstab mener, at tallene fra kvartal til kvartal kan give udslip. I stedet fokuserer de på årlige tal, som har været meget positive. Den positive udvikling Jacob Olsen henviser til, er udviklingen af antal indbrud i 2022 til antal indbrud i 2023. I 2022 var der 286 indbrud, hvorpå man efter tre kvartaler i 2023 kun har ramt 135 indbrud:

– Vi mener, at der er udslip hele tiden i tallene af indbrud ved kvartalerne. Vi fokuserer i stedet på år til år, hvor vi kan se, at det er gået den rigtige vej. Derfor er vi heller ikke bekymrede for udviklingen i tallene, når vi taler om kvartal til kvartal, siger han.

Læs også: Nyt partnerskab i Greve skal gøre livet surt for indbrudstyve

Samarbejde er vejen frem

I 2021 blev der etableret et samarbejde mellem Midt- og Vestsjællands politi, Greve Kommune og Bo Trygt med det formål at reducere antallet af indbrud i kommunen. Ifølge Jacob Olsen fra Midt- og Vestsjællands politi har disse samarbejder været af afgørende betydning i kampen mod indbrud i Greve Kommune:

– I forhold til forebyggelse mod indbrud kører vi et stærkt og givende samarbejde med Bo Trygt og Greve Kommune. Flere borgere har fået nabohjælp, og det har selvfølgelig været med til at gøre det sværere for indbrudstyve at bryde ind, siger han.

Hertil tilføjer han, at de lokale borgere i Greve Kommune har en stor andel i bekæmpelsen af indbrud i kommunen:

– Lokale grupper og Facebook-grupper er en stor hjælp i vores arbejde. Det sker for eksempel, når borgerne ser noget mistænksomt og noterer en nummerplade. Så kontakter borgerne os, hvilket hjælper os i vores arbejde, siger han.

Samarbejdet mellem Greve Kommune, Midt- og Vestsjællands politi og Bo Trygt:

  • En ambition om at 2409 flere borgere skal tilmelde sig nabohjælp.
  • Antallet af indbrud skal ned på en tredjedel.
  • Bedre nabofælleskab.
  • Flere sikre huse.
  • Mere målrettet dialog mellem borgere og politiet.

Kilde: Greve kommune

Sådan gjorde vi: Vi fandt tal fra Danmarks Statistik vedrørende indbrud i Greve Kommune. Her kunne man se, at antallet af indbrud var steget med 74 % på tre måneder. Til dette snakkede vi med politiet og en lokal borger for at få en kommentar på hvordan disse to kilder havde af holdning til stigningen. Begge kilder blev interviewet over telefonen.