Casper Bilton, der er manden bag virksomheden Earthlete, legede allerede med de første idéer i januar 2015. Men der skulle gå et halvt år, før han turde kaste sig ud i det projekt, der nu gennem skræddersyede plantebaserede kostplaner skal hjælpe atleter med at optimere egne evner, og opnå den ultimative præstation.
– Jeg havde brug for accept fra folk tæt på mig, og jeg havde brug for at være sikker på, at min idé var god, at der var et marked for det, og at jeg havde en målgruppe, som ville have interesse for mine produkter, forklarer Casper Bilton.
Den korte testperiode, som han selv kalder opstartsfasen, bliver hurtigt efterfulgt af en voksende sikkerhed og flere investeringer, der blandt andet i dag har ført til etableringen af et internetmagasin, som gennem forskellige artikler, interviews med atleter og plantebaserede madopskrifter har til formål at inspirere, vejlede og informere atleter og andre omkring plantebaseret kost, og hvordan den helt præcist er med til at fremme præstationsevnen.
LÆS OGSÅ: Direktør: De unge skal springe ud i iværksætteri
Selvom livet som selvstændig er spændende og udfordrende, er det dog ikke altid en dans på roser, og det mærker Casper Bilton til tider.
– Det kan være svært at komme ud til mennesker, der har brug for de produkter, jeg kan levere, for hvor befinder de sig henne? Man kan have et rigtig godt produkt, men hvis ikke man kan viderebringe produktet til en modtager, så fungerer det ikke, forklarer han.
Markedsføring gennem sociale medier
Casper Bilton er klar over, at Internettet gemmer på et stort kundepotentiale, og derfor forsøger han også at markedsføre virksomheden gennem sociale medier.
– Facebook og Instagram er et godt sted at starte, hvis man skal brede sit budskab ud til en større modtagergruppe, og de sociale medier fungerer derfor som et udmærket redskab til at skærpe opmærksomheden omkring konceptet bag Earthlete, siger han.
Virksomheden henvender sig i øjeblikket til enkeltpersoner, primært atleter, men Casper Biltons målsætning er at ramme en større skare inden for den nærmeste fremtid, blandt andet gennem foredrag, der skal være et af de bærende elementer i virksomheden.
– En af mine strategier er at komme direkte ud til større grupper, når et fysisk produkt er klar til lancering. På den måde kan jeg præsentere produktet, og samtidig fortælle flere mennesker om, hvorfor man skal leve sundere, og hvorfor man skal tænke flere planter i sin kost, siger han.
Formand støtter op om iværksætterdrømme
De seneste par år har statistikkerne vist, at flere unge forfølger iværksætterdrømmen, og det er der også god grund til, ifølge Christian Walther, formand for Dansk Iværksætterforening.
– Unge mennesker har typisk ikke de samme udgifter som ældre iværksættere, så der er en øget sandsynlighed for at køre en forretning op på lavt budget, når man er ung, uden at det påfører et tab, hvis man ender med at skulle lukke sin virksomhed, forklarer han.
Dog kan der ofte alligevel forekomme økonomiske udfordringer ved at starte en virksomhed op, når man er ung, og det mener Christian Walther, at man skal have med i sine overvejelser, hvis man går med drøm at blive selvstændig.
– For de unges vedkommende er de især pressede i forhold til at skaffe kapital som deres virksomhed kan vokse for, og det kan ofte være et problem, siger han.
LÆS OGSÅ: Workshop skal styrke unge iværksættere
Også Casper Bilton ser det økonomiske aspekt som en stor udfordring i forhold til at skulle drive en seriøs virksomhed, især når man samtidig er studerende.
– Det sværeste ved at være ung iværksætter er at finde de nødvendige penge. Du har måske en fed idé og potentielle kunder du kan ramme, men du mangler de økonomiske midler, der skal til at for at kunne investere i et produkt.
Uddannelse er iværksætterguld
Christian Walther støtter op om de unge iværksætterprojekter, men opfordrer ikke desto mindre til, at man samtidig færdiggør en uddannelse, så man har andre muligheder at trække på, hvis virksomheden viser sig ikke at bære frugt, og man derfor er nødsaget til at dreje nøglen om.
– De unge har statistikken imod sig, og når det er så tilgængeligt at få en uddannelse i Danmark skal man gøre det, for på den måde kan man helgardere sig for de risici, der i visse tilfælde kan være forbundet med at være iværksætter, siger han.
Selvom Casper Bilton må kæmpe imod statistikken, er han optimistisk omkring virksomhedens fremtidige udvikling, og står fast i planen om at gøre Earthlete til sin levevej, når han om to år kan skrive produktionsteknolog på sit CV.
– Jeg har valgt min uddannelse specifikt i forhold til Earthlete, da 80 procent af vores undervisning handler om udvikling af idéer, virksomhedsstrategier, og hvordan man kommer ud til forbrugerne. Den viden, de kompetencer og de kvalifikationer jeg får herfra, har jeg tænkt mig at bruge til at videreudvikle virksomheden med nye spændende tiltag og endnu mere viden, så atleterne kan præstere på det maksimale niveau, siger han.