Iværksættertrangen er størst hos unge under tredive

Flere unge starter egen virksomhed, før de er fyldt tredive. Foto: CoWeb

Unge under 30 år udgør den største andel af nye iværksættere, det viser den nyeste Iværksætterundersøgelse lavet af Dansk Iværksætter Forening. I følge undersøgelsen er hele 43% af iværksætterne i undersøgelsen startet før, de rundede 30 år.

Der er flere grunde til, at unge er tiltrukket af iværksætterfaget, det mener Karina Rothoff Brix, Cand.merc.jur og leder for entreprenørskabsenheden på Copenhagen Business School

– Mennesker er født til at føle sig som en del af en gruppe. Alle kan lide at være en del af noget større og føle, at man høre til. Det samme sker, når man pludselig kan blive en del af den gruppe, der er “iværksættere”, fortæller hun.

Læs også: Apps har stor betydning for iværksætteres succes

Iværksætterne har et godt ry
De seneste år har der været et positiv fokus på iværksætterbranchen. En iværksætter er blevet symbolet på en som er modig, dagsordensættende og herre i eget hus.

– At være iværksætter i dag er symbol på nogle der tør tage chancer, som kan skabe deres egen hverdag, uden nogen bestemmer over dem og som ofte har et stort socialt netværk. Men det er samtidig en erkendelse af, at alle iværksættere er forskellige. Derfor symboliserer det drømmen om at blive opfattet som et unik individ, der kan kan skabe en ny verden, men som samtidig er en del af en større gruppe. For andre handler det om drømmen om mange penge, men det er ikke den tendens vi ser i øjeblikket, fortæller Karina Rothoff Brix.

Det er blevet mere rockstar-agtigt at være iværksætter. Når jeg siger til folk, at jeg har en virksomhed, så kommer der et helt andet lys i folks øjne
Asger Teglgaard Jørgensen

Før var det rockstjerner, der var seje
Alt det kan to unge iværksættere nikke genkendende til. 24-årige Asger Teglgaard Jørgensen og 22-årige Niclas Westergaard Johansen har virksomheden CoWeb, hvor de hjælper virksomheder med deres hjemmesider. De har også lagt mærke til, den store opmærksomhed iværksætterfaget får fra de unge.

– Det er blevet mere rockstar-agtigt at være iværksætter. Når jeg siger til folk, at jeg har en virksomhed, så kommer der et helt andet lys i folks øjne, siger Asger Teglgaard Jørgensen.

Iværksættere er stolte
For de to iværksættere handler det i første omgang heller ikke om at jagte de hurtige penge. For dem er det tillokkende ved iværksætterfaget at man er med til skabe et liv, som man er stolt af og har lyst til at stå op til hver morgen.

– Det handler om at stå op til noget, man elsker. At stå op til noget jeg synes er sjovt, siger Niclas Westergaard Johansen.

– Vi vil skabe en arbejdsplads. I den klassiske version handler det om at tjene mange penge, men det handler ligeså meget om at skabe noget for andre. Men altså, hvis det så går rigtig godt, så vil jeg da gerne have en Maserati, tilføjer Asger Teglgaard Jørgensen.

Læs også: Iværksættere hjælper andre iværksættere

Det er ligesom at vinde i lotto
Der er mange fede aspekter ved iværksætterfaget, det er de to iværksættere enige om. Det allerfedeste, mener de, er friheden til selv at bestemme og selv at kunne skabe sin egen succes.

– Friheden til at følge nogle tanker og impulser man har. Om det så fejler eller fungere. Man kan bare gøre, hvad man har lyst til. Det giver en tilfredsstillelse at være sin egen lykkes smed, siger Asger Teglgaard Jørgensen.

– Det er som at vinde i lotto. Det er din egen skyld, at du har succes, fordi det er noget du selv har skabt. Det er for vildt. Det er sådan lotto-følelse, tilføjer Niclas Westergaard Johansen.