Uvidenheden skaber glæde, når SKAT offentliggør årsopgørelser


Vi bliver lykkelige, når vi får vores egne penge tilbage fra SKAT. 

Mange jubler for tiden over at få penge tilbage fra SKAT. Men hvordan kan det være, at vi bliver så glade, når SKAT løfter sløret for årsopgørelser i marts?

Det at få penge tilbage ser man som en gevinst i forhold til den forventning, man ellers har til ens årsopgørelse, lyder forklaringen fra Carsten Søren Nielsen, der har en ph.d. i økonomi og arbejder som postdoc på Københavns Universitet.

– Vi regner simpelthen med, at vi ikke skal have noget tilbage. De fleste tænker faktisk, at de skylder penge til SKAT. Derfor jubler vi, fordi vi ser det som en gevinst, siger Carsten Søren Nielsen, der bl.a. er adfærdsøkonom.

Gevinsten kommer dog fra egen lomme, fortæller han. Det skyldes måske, at vi er lidt konservative i forhold til at skulle betale skat, forklarer Carsten Søren Nielsen. Det rammer, ifølge ham, hårdere, hvis man skal betale 5.000 kr. tilbage af én omgang sammenlignet med at skulle betale lidt over 400 kr. hver måned. Her er vi altså mere tilbøjelige til at betale mindre ad gangen, især når det sker automatisk, uddyber han.

– Mange ser pengene som noget, de har opsparet og egentlig får tilbage. På en eller anden måde har de jo lånt SKAT penge igennem året, hvilket sker automatisk, når man ikke foretager ændringer, lyder det fra ham.

Du skal selv kontrollere din årsopgørelse
Den 13. marts offentliggjorde SKAT årsopgørelserne for 2016. I din årsopgørelse står der bl.a. alle de indtægter, du betaler skat af. Her finder du også dine udgifter, som du kan trække fra i skat. Årsopgørelsen indeholder de beløb, som bl.a. din arbejdsgiver og bank har indsendt til SKAT.

– Årsopgørelsen bliver lavet automatisk af SKAT i midten af marts måned. Der skal man så selv kontrollere, om alt er, som det skal være. Er det det, skal man ikke foretage sig yderligere, siger Conny Sønderskov, som er revisor.

Læs også: Frivillig: Får løn udbetalt i kompetencer

Men hvordan finder man hoved og hale i, om alt er, som det skal være? Årsopgørelsen indeholder bla. også dine fradrag og eventuelt overskud af egen virksomhed, forklarer Conny Sønderskov. De beløb skal man selv indberette på SKATs hjemmeside.

En af dem, der har svært ved at gennemskue SKATs system, er DTU-studerende Thue Nøhr Geil. Han får 10.000 kr. tilbage i skat, når de bliver udbetalt på hans NemKonto til april. Han er meget glad for nyheden, der, ifølge ham, falder på et tørt sted.

– Man klager selvfølgelig ikke, når man som studerende pludselig står med 10.000 kr. Jeg er dog klar over, at SKAT ikke betaler mig pengene uden grund. Jeg kan simpelthen bare ikke finde hoved og hale i “års- og forskudsopgørelse-showet”
Thue Nøhr Geil, studerende på DTU

Faktaboks

  • Årsopgørelsen er en oversigt over din skat for sidste år
  • Den kigger bagud og viser, hvad du har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat
  • Den kommer hvert år i marts. Her kan du se, om du skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat sidste år
  • Forskudsopgørelsen er en slags løbende budget over din indkomst og skat for året
  • Den kigger fremad og viser din forventede indkomst og fradrag
  • Kilde: SKAT

Læs også: Pengeuge er skudt i gang på landets skoler

Uvidenhedens glæde
Din forskudsopgørelse er et bud på, hvordan du forventer, at dine indtægter og udgifter ser ud det kommende år. SKAT sender deres bud på din forskudsopgørelse ud i november. Hvis du er uenig, skal du selv rette tallene. Det er dog komplekst og tidskrævende for den almindelige borger at lave sin forskudsopgørelse, mener både Thue Nøhr Geil og Carsten Søren Nielsen.

– De fleste tænker måske, at deres arbejdsgiver indberetter tallene for dem, og at det derfor bliver gjort automatisk. Nogle håber på det bedste og tænker: ”Vi må se, hvad der kommer ud af det i sidste ende”. Andre tænker, at man hellere vil være på den sikre side og indberetter lidt mere end nødvendigt, da det jo er rarere at få penge tilbage end at skulle betale dem til SKAT, siger Carsten Søren Nielsen.

Folk opfatter naturligvis tab værre end gevinst. Det har, ifølge ham, en meget stærk effekt os. Man vil af gode grunde hellere stå med en gevinst end et tab, når opgørelsen offentliggøres, konkluderer han afslutningsvis.