Valentina aborterede ufrivilligt 10 gange: Uvisheden er det mest frustrerende

Valentina Lekic på 25 år aborterede ufrivilligt 10 gange (Privatfoto).

Hver fjerde bekræftede graviditet ender i ufrivillig abort, og der findes endnu ingen entydig årsag til fænomenet.

For Valentina Lekic på 25 år, skulle der ti ufrivillige aborter og en periode på fire et halvt år til, før hun i oktober fødte en lille, rask pige. I den periode havde lægerne ikke kunne finde en konkret årsag til, hvorfor Valentina Lekic aborterede ufrivilligt gentagne gange.

Som 18-årig fik Valentina Lekic sit første barn, og den graviditet forløb fuldstændigt problemfrit. To år senere ville Valentina Lekic og hendes daværende kæreste have barn nummer to, og det blev et større projekt, end nogle af dem havde regnet med.

Uvisheden om hvorfor Valentina Lekic aborterede ufrivilligt så mange gange, endte med at skabe en altopslidende følelse af utilstrækkelighed.

Så mange aborterer ufrivilligt

  • Hver fjerde af alle bekræftede graviditeter ender i ufrivillige aborter.
  • Et nyt projekt i den nationale Enhed for Gentagen Graviditetstab, skal undersøge årsagerne til, hvorfor kvinder aborterer ufrivilligt. Projektet tager udgangspunkt i kvinder, der har aborteret ufrivilligt minimum tre gange i træk. Resultaterne er færdige i løbet af 2019.
  • Kilde: Læge og ph.d.-studerende Maria Christine Krog og “Gentagne Graviditetstab”, artikel publiceret i Ugeskrift for Læger, april 2017

”Jeg følte, at der var et eller andet galt med mig, eller at der var nogle højere magter, der måske havde bestemt, at jeg ikke skulle have flere børn. Man begynder jo at give sig selv skylden. At give sin krop skylden fordi den afstøder det her raske barn,” siger Valentina Lekic.

Læs også: Nyt forskningsprojekt: Nu skal ufrivillige aborter have en årsag

“Blev gravid en måned efter, at jeg lige havde begravet den sidste”

Efter ti aborter havde Valentina Lekic ikke de store forhåbninger til, at det ville lykkedes denne gang.

”Jeg havde givet op på forhånd. For mig var det bare endnu en graviditet, der skulle overstås. Lægerne gik all in, og jeg gik all in, men hvis jeg skal være ærlig, så troede jeg faktisk ikke rigtig på det. Det var en måned efter, at jeg lige havde begravet den sidste”, siger Valentina Lekic.

I oktober fødte Valentina Lekic en datter, efter 10 ufrivillige aborter på 4,5 år (Privatfoto).

Var konstant gravid i 4,5 år

De mange graviditeter og nederlag har været ødelæggende og opslidende både mentalt og fysisk, fortæller Valentina Lekic.

”Det ødelægger én både psykisk og fysisk. Din krop bliver jo også ødelagt af så mange graviditeter. Til sidst er man helt drænet for energi,” siger hun.

For Valentina Lekic var de to sidste aborter de absolut hårdeste. Her mistede hun barnet i henholdsvis 21. og 24. uge. Ved begge tab gik hun i fødsel alt for tidligt og fødte et levende barn, som døde kort efter fødslen.

“Du ved at dit barn skal dø, du kan ikke gøre noget”

”De sidste to aborter var på et helt andet følelsesmæssigt niveau. Når du føder et levende barn, så har du det i armene, indtil det tager sin sidste vejrtrækning, og der kan gå flere timer. Du ved dit barn skal dø, du kan ikke gøre noget, og du ved lægerne ikke vil gøre noget,” fortæller Valentina Lekic.

På den nationale Enhed for Gentagne Graviditetstab på Rigshospitalet, har over halvdelen af de henviste par ikke en entydig årsag til de gentagne ufrivillige aborter. Hvad årsagerne til det kan være, undersøger de nu i et nyt projekt, og resultaterne vil være klar i løbet af 2019.

Sådan gjorde vi: Artiklen er en caseartikel i direkte forlængelse til artiklen “Nyt projekt: Nu skal ufrivillige aborter have en årsag”. Journalisten kontaktede formanden for Foreningen for Gentagne Ufrivillige Aborter, Maibrit Baggøe Schmidt, som også optrådte som kilde i ovenstående artikel, for at høre om hun havde kontakt til én, der havde lyst til at medvirke i en artikel. Interviewet med Valentina Lekic er foretaget over telefon. 

2 Responses to "Valentina aborterede ufrivilligt 10 gange: Uvisheden er det mest frustrerende"