
Der er 13 dage tilbage af Foreningen Vandtårnets indsamling og 36.500 kroner igen før målet er nået. Indsamlingen blev igangsat i januar med et ønske om at kunne indsamle 150.000 kroner på tre måneder.
Pengene skal bruges på at renovere vandtårnet på Bymarken, så der igen kan komme liv i den forladte bygning, der engang husede Restaurant Toppen. Det fremgår af foreningens hjemmeside.
Indsamlingens mål blev sat i den tro, at de 150.000 kr ville kunne dække genetableringen af vand, varme og sanitet i tårnet. Siden har det vist sig, at et langt større beløb er nødvendigt.
– VVS’en koster ikke 150.000, den koster 600.000. Og samtidig har kommunen gjort det klart, at vi er nødt til at reparere elevatoren, før vi kan fortsætte med aktiviteter i Vandtårnet. Så vi skal altså have pengene, vi allerede har indsamlet til at blive til flere, siger byudvikler Gunilla Stine Rasmussen, der er en del af Foreningen Vandtårnet.
Læs også: Nu er byggeriet i gang i spøgelsescenteret på Hillerød gågade
Den noget dyre overraskelse slår dog ikke benene væk under folkene bag projektet. Det skyldes især, at opbakningen har været til at føle på, siden indsamlingen blev sat i gang.
– Der er jo bare rigtig, rigtig mange enkeltpersoner, der har været inde og give et lille bidrag hver især, fortæller Gunilla Stine Rasmussen og uddyber, at man på vandtårnets hjemmeside kan se en takkeliste over de personer og organisationer, der har bidraget økonomisk.
– Det er blevet en rørende lang liste, og det betyder rigtig meget, når vi skal gå ud og få pengene til at blive til flere penge, at vi kan pege på, at der er bred opbakning til projektet, siger hun.
Nærmeste nabo og fuld af forhåbning
Pernille Bruhn bor lige op ad vandtårnet og er en af dem, der har støttet indsamlingen.
Hun drømmer om, at vandtårnet i fremtiden kan byde på kaffe og stjernekiggeri og være et centrum for samvær i lokalområdet.
– Det er jo en fantastisk bygning. Og vi ser jo på den hver dag, at den står bare så øde hen. Det er simpelthen næsten Roskildes bedste udsigt. Det er så meget spild, at den bare står der og laver ingenting.
Læs også: Gravminder på Lyngby Assistens Kirkegård forvitrer: Kommunen har stadig ikke en plan
Ligesom Pernille Bruhn bor Peter Krarup på tæt hold af den forladte bygning. Faktisk flyttede han til området efter at have været på en rundvisning i vandtårnet. Fra panoramavinduerne så han, at et rødt hus var til salg for vandtårnets fod. Der bor han nu og støtter op om foreningens projekt.
– Vandtårnet kunne fremover blive et smadder fint sted at mødes og have forskellige arrangementer, fortæller Peter Krarup.
Han uddyber, at han ikke selv har nogle idéer til hvad der skal ske i vandtårnet. Det vil han lade være op til folkene bag projektet. Men han vil gerne hjælpe hvor han kan.
– Jeg vil bare gerne hjælpe med at gøre rent, feje terrassen, eller hvad der er behov for. Så det kommer til at køre, siger han.
En stejl slutspurt
Gunilla Stine Rasmussen og de andre folk fra Foreningen Vandtårnet må lægge en slagplan for indsamlingens sidste dage:
– Vi skal trække en eller anden kanin op af hatten, fordi jeg tror ikke, at pengene kommer af sig selv, siger Gunilla Stine Rasmussen. Hun uddyber at de indsamlede penge måske kan finansiere reparationen af elevatoren, men økonomisk er der langt igen, før vandtårnet kan blive det samlingssted naboerne Peter Krarup og Pernille Bruhn håber, at det vil blive.
– Der er i mere end én forstand 168 trin til toppen, siger Gunilla Stine Rasmussen.
Pernille Bruhn sætter pris på, at Foreningen Vandtårnet giver sig i kast med den stejle bestigning.
– Jeg er så glad for, at de ikke taber pusten helt. Sådan nogle mennesker, der bare bliver ved og ved, det er sådan nogle, vi har brug for, siger Pernille Bruhn.
Sådan gjorde vi: Journalist læste om indsamlingen i Sjællandske Nyheder og fulgte op på historien. Interviews med kilderne er foretaget telefonisk.