Ny butik åbner med tøj og legetøj til 0 kr.

Bodil Randerson Lassen ses ved indgangen i butikken, som ligger på Hovedgaden 490 i Hedehusene bagved bageren. Foto: Privat.

Der er intet kasseapparat i den nye butik, som snart åbner på Hovedgaden i Hedehusene. Her vil ukrainske flygtninge nemlig helt uden beregning kunne handle tøj og legetøj. Det er i det tidligere “Mettes Hjørne”, hvor frivillige nu er i fuld gang med at omdanne lokalet til en gratisbutik for flygtningene.

Kvinden bag initiativet er Bodil Randerson Lassen, som fik idéen til butikken, i forbindelse med hun hjalp ukrainske flygtninge med at finde husly:

–  Jeg startede med at hjælpe ukrainske flygtninge med at finde privat husly i Danmark, da krigen brød ud. Det gør jeg stadig igennem vores nystiftede forening HUS. I forbindelse med det opdagede jeg, at disse gratisbutikker begyndte at dukke op rundt omkring, og jeg mente, at det kunne vi også have i Hedehusene. Jeg vidste, der var mange i min omgangskreds, der gerne ville donere tøj og legetøj, men der var ikke et sted til det, siger Bodil Randerson Lassen.

Ukrainere i Danmark

Butikken kommer udelukkende til at køre rundt med frivillige hænder. Tøjet og legetøjet kommer løbende fra donationer, og lokalet har Bodil Randerson Lassen fået lov til at låne gratis. Hun har allerede været ude med budskabet til de ukrainske flygtninge i kommunen, som primært er indkvarteret på Hedehusene Skole:

– Jeg har været ude og snakke med dem. Det er også nogle af dem, vi har med her i butikken til at hjælpe med at gøre klar. Så vi prøver at få det ud, og få det til at sprede sig til de ukrainere, der er her, siger hun.

Ukrainske flygtninge hjælper med at gøre butikken klar til åbning. Foto: Nikolaj Vejlø Christiansen.

Én af de ukrainske flygtninge, som er med til at gøre butikken åbningsklar, er Oksana, som kom til Hedehusene fra Kharkiv i Ukraine i starten af april:

– Vi hørte om det, fordi vi bor på Hedehusene Skole. Her fik vi at vide, vi kunne komme og hjælpe til med organisere for at gøre klar til at åbne butikken, siger Oksana, som ikke har ønsket at stå frem med fuldt navn.

Læs også: Ukraine-værter får 500 kr. i døgnet i Ishøj: »Ikke uden omkostninger at have flygtninge boende«

Bodil Randerson Lassen fortæller, at butikken for alvor vil åbne på mandag, og at faste åbningstider bliver lagt på butikkens Facebook-side. Bodil fortæller også, at der kommer tidspunkter udenfor åbningstiden, hvor folk kan donere ting. Og Bodil håber på, at butikken vil kunne gøre en forskel:

– Mange kommer helt uden penge og har kun et par tasker med tøj med sig fra Ukraine. Derfor håber jeg, at denne butik kan hjælpe dem med at få de ting, de mangler. Derudover er der mange af dem, der gerne vil arbejde frivilligt, indtil de får et job, og der kan butikken være et sted for dem, siger Bodil Randerson Lassen.

Sådan gjorde vi: Idéen opstod fra et opslag på Facebook. Kilderne er efterfølgende blevet interviewet på lokationen af Nikolaj Vejlø Christiansen.