K-borgmesters evaluering af folketingsvalget: »Mon ikke folk stadig kan se forskel på kommunalvalg og folketingsvalg«

Gågaden i Hørsholm Kommune. / Foto: Casper Schomacker

Det Konservative Folkeparti i Hørsholm tager det ifølge Borgmester Morten Slotved meget seriøst, at det er gået fra at være det næststørste parti ved valget til Folketinget i 2019 til nu kun at være nummer fem. Tidligere stemte over halvdelen i kommunen enten Konservative eller Venstre, men nu har de to partier kun samlet en tredjedel af vælgernes stemmer.

Konservative er helt konkret gået fra at være det næststørste parti til at rykke bagved Liberal Alliance, Moderaterne og Socialdemokratiet, så de nu kun er det femtestørste parti i kommunen.

En skuffet og overrasket borgmester

Borgmester Morten Slotved (K) er derfor både skuffet og overrasket over valgets resultat:

– Jeg er rigtig ærgerlig over, at vi er gået så meget tilbage. Det havde jeg ikke regnet med. Jeg havde håbet, at vi ville få 2 mandater i Nordsjælland. Der er noget, vi skal arbejde med.

Borgmesteren tror dog ikke, at folketingsvalget kommer til at gå ud over næste kommunalvalg. Han mener, at vælgerne ikke stemmer på samme måde til de to valg, men tager samtidig resultatet seriøst:

– Det er selvfølgelig noget vi skal tage meget seriøst. Men mon ikke folk stadig kan se forskel på kommunalvalg og folketingsvalg.

Konservative fik kun et mandat med fra Nordsjællands Storkreds, som Hørsholm Kommune ligger i. Det gik til Mette Abildgaard. Hun blev også den tredje mest populære kandidat i Hørsholm med 1.220 personlige stemmer, og bliver derudover betegnet som “Nordsjællands stærke kort” af Morten Slotved.

Liberal Alliance og Moderaterne flyver højt 

Hørsholm Kommunes største partiers stemmetal til Folketingsvalget 2022
1- Venstre, Danmarks Liberale Parti: 3.311 (-10,7 pct.)
2- Liberal Alliance: 2.739 (+11,4 pct.)
3- Moderaterne: 2.250 (+14,0 pct.)
4- Socialdemokratiet: 2.151 (+1,9 pct.)
5- Det Konservative Folkeparti: 2.113 (-8,5 pct.)
6- Radikale Venstre: 814 (-6,6 pct.)

Liberal Alliance er en af de store vindere, da paritets fremgang gør det til det næststørste parti i kommunen. Sidste valg var Liberal Alliance en af de store tabere, og man må dermed konkludere, at det har vendt skuden. Men den største fremgang har tilfaldet Moderaterne, der bevæger sig op som det tredje mest populære parti i Hørsholm, på trods af, at det er partiets første valg.

– Hørsholm er en meget borgerlig kommune, så det giver mening, at Liberal Alliance bliver stærk i kommunen, når der også er stærke landspolitikere fra partiet. Vi har også set, at Moderaterne og Danmarksdemokraterne har lavet fine valgkampagner på landsplan, siger Hørsholms borgmester Morten Slotved.

Til sidste kommunalvalg mistede Liberal Alliance sin plads i Hørsholms kommunalbestyrelse. Men spørger man Jes Weinreich Holm, der er Formand for Liberal Alliance Hørsholm, ser fremtiden for partiet i kommunen god ud:

– Vi kan kun være tilfredse med, at Hørsholm ser ud til at gå i en liberal retning. Det håber vi kommer til at afspejle sig til Kommunalvalget (i 2025, red.). Men vi kommer ikke ind i kommunalbestyrelsen uden at have en ordentlig kandidat. Vi kan ikke blot vinde det, fordi vi har Alex Vanopslagh som formand.

Samme tendens ses i hele landet, hvor både Liberal Alliance og Moderaterne er gået frem, mens Konservative, Venstre og Radikale Venstre er gået tilbage.

Læs også: Liberal Alliances første borgmester er valgklar: »Der er ingen vej uden om Liberal Alliance«

Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen kommer fra journalistens undersøgelse af valgresultatet i Hørsholm Kommune. Morten Slotved og Jes Weinreich Holm blev interviewet over telefon.