Den 7. april åbner et nyt galleri på Frederiksberg. Galleriet markerer jubilæet for en 20 år gammel idé, som kunstner Lars Kræmmer personligt har arbejdet på – nemlig Artmoney. Det er et koncept, hvor man benytter kunst som betaling. En ide, som er svær at forstå for mange, men det er egentlig meget simpelt.
– Princippet er oldgammelt. At bytte kunst for varer har man gjort siden tidernes morgen, siger Lars Kræmmer om konceptet.
Fakta om Artmoney
- Èn artmoney har en fast kurs på 200 danske kroner
- Alle kan lave sin egen artmoney
- 130 forskellige forretninger i Danmark accepterer artmoney
- artmoney skal have samme format på 12 x 18 cm
- På galleriet kan man også veksle 200 danske kroner for en artmoney
I september 2016 modtog Lars Kræmmer et brev fra henholdsvis Morten Jung, viceborgmester og formand for Kultur og Fritidsudvalget, i Frederiksberg Kommune, og Christian Jensen, formand for Frederiksberg Erhverv i Frederiksberg Kommune. De gjorde Lars Kræmmer opmærksom på, at man anbefaler erhvervslivet i Frederiksberg kommune, at omfavne artmoney som en alternativ valuta. Argumentet er, at artmoney giver handel mere nærvær og personlighed.
I brevet står blandt andet, at lokale butikker er inviteret til at oprette en gratis profil, og således nyde godt af et helt nyt kundesegment. Kunstnere, som er tilknyttet Artmoney’s hjemmeside, skal betale et gebyr på 365 kroner om året.
– Alle kan være med, og de er lige meget værd, uanset hvem der har lavet det. Det er det som gør artmoney gangbart, siger Lars Kræmmer.
Artmoney adskiller sig fra en normal 200 kroners seddel ved, at ikke alle accepterer den som valuta. Det kommer an på de handlende. Lars Kræmmer har derfor både prøvet at betale tandlæge, rejser og børnetøj med artmoney, men også at blive afvist.
I Danmark er 130 forskellige forretninger meldt til. Et af disse steder er Café Intime på Frederiksberg, som har accepteret artmoney, de sidste 11 år. Lars Leth Hansen, ejer af Café Intime, har modtaget omkring 20 artmoney, men har ikke brugt dem andre steder. For at betale med en artmoney, skal man købe for mindst 400 kroner.
– I starten tog vi imod alle, men nu er vi mere kritiske overfor hvilken kunst vi godtager som betaling, Siger Lars Leth Hansen.
Han støtter ideen, for at støtte kunstnere, og for at være kritisk overfor det etablerede pengesystem. Alle kan i princippet tegne sine egne penge, derfor er det vigtigt at huske, at brugere som Lars Leth Hansen, selv bedømmer om de vil modtage en specifik artmoney, som betaling.
På Godthaab og Kaffe på Frederiksberg, kan man også betale halvdelen af betalingen med artmoney. Hanna Askar, ejer og stifter af Godthaab og Kaffe, har ikke prøvet at modtage artmoney endnu, men hun støtter og tror på idéen.
– Det bliver stort det her. Der er så mange steder man kan bruge artmoney nu. Når jeg får en artmoney, så kan jeg selv bruge den. Den går i omløb, fortæller Hanna Askar.