Kunsthistoriker: Glyptoteket rammer plet med eksotisk udstilling

Glyptoteket slår den 15. april dørene op til forårets særudstilling af mere end 70 værker af den franske kunstner Paul Gauguin (1848-1903) Foto: The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei
Glyptoteket slår den 15. april officielt dørene op til forårets særudstilling af mere end 70 værker af den franske kunstner Paul Gauguin.
Foto: The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei

Når Glyptoteket i København den 15. april slår dørene op til forårets særudstilling af den franske kunstner Paul Gauguin (1848-1903), har de i den grad ramt hovedet på sømmet.

Det mener Leila Krogh, der er kunsthistoriker og tidligere museumsinspektør ved J.F. Willumsens-museet gennem flere årtier.

Hun er meget begejstret for, at det er lykkedes at iscenesætte så omfattende en udstilling i Danmark.

– Gauguin er en rasende interessant kunstner. Mange mennesker har efterhånden rejst verden rundt til eksotiske rejsemål, hvilket ikke var normalt i Ganguins levetid. Derfor opstår der en form for genklang og identifikation, når man udfra betragter hans kunst fra nutidens perspektiv, siger hun.

HVOR OG HVORNÅR?
Udstillingen ‘GAUGUINS VERDENER’ kan opleves fra 15. april – 28. august 2016.Glyptotekets åbningstider:
Tirsdag – søndag kl. 11-18
Torsdag kl. 11-22
Mandag lukket.Priser:
Voksne: 110 kr
Under 27 år: 65 kr
Under 18 år: Gratis

Kilde: Glyptoteket

Udstillingen rummer alt fra Gauguins malerier og keramik til franskmandens mere sjældne møbelkunst.

Læs også: Københavnsk varemærke flytter til Aarhus

Ny forskning giver udstillingen et twist

Jakob Fibiger, der er kommunikationschef hos Glyptoteket, fortæller, at ny forskning danner basis for særudstillingen.

– Paul Gauguin er en kunstner, vi har forsket meget i, da vi på Glyptoteket har en af de fineste samlinger udenfor Frankrigs grænser. Han er ofte portrætteret som den her franskmand, der drog til Tahiti og registrerede den dengang nye verden for vestlig kultur – som en kunstner-antropolog.

– Vores udstilling har et andet blik på ham, der er grundigt underbygget af forskning, nemlig, at han primært er kunstner, og det er hans kunstneriske vision, der driver ham. Det er en vigtig pointe, at han så at sige stjæler med arme og ben fra det, han synes er interessant, hvilket i høj grad er imaginære verdener og ikke objektivt-registrerede. Det giver fortællingen om Gauguin et nyt twist, siger Jakob Fibiger.

Ikke kun for kunstkendere

Særudstillingen er langt fra kun for folk med et indgående kendskab til kunsthistorien, understreger Jakob Fibiger.

Ifølge Jakob Fibiger giver udstillingen også både et indblik og et overblik over Paul Gauguins kunst og er derfor en fin introduktion, hvis man er ny til kunst.

– Paul Gauguins værker er gode til at samtale om. Han er glad for stærke farver og overraskende kontraster, og i det øjeblik, der sættes ord på kunstoplevelsen, får man som publikum endnu bedre fat i kunsten, fortæller kunsthistoriker Leila Krogh.

Læs også: Radiofestival vil lære dig at lave radio

Det er første gang siden 2011, at Glyptoteket har mulighed for at koncentrere en hel særudstilling med udgangspunkt i Gauguins værker. Udstillingen består af 70 værker og udgøres primært af Glyptotekets egen samling, der er returneret til det københavnske museum efter i efteråret at have været kurateret til et museum i Milano.

Der medvirker dog også andre forskellige værker, der er hentet til Glyptoteket fra både private samlinger og andre museer.