Vinterbadning storhitter hos unge københavnere

Is med is til. Det Kolde Gys på Amager  Foto: Sofia Denoux Maahr Hansen
Is med is til. Det Kolde Gys på Amager. 
Foto: Sofia Denoux Maahr Hansen

At kaste sig gispende og prustende rundt i havets grødis, er ikke længere en aktivitet forbeholdt åndsfriske ældre. To københavnske vinterbadeklubber oplever, hvordan unge mennesker tager vinterbadningen til sig.

Hos Det Kolde Gys på Amager ser sekretær Jan Andersen en stor interesse fra folk i 20’erne.

-Her indenfor de sidste to måneder har vi fået 700 nye medlemmer i Det Kolde Gys, og vi kan se, at en stor del af dem, som kommer ind, er unge mennesker.

Hos Vinterbadet Bryggen på Islands Brygge ser formand Julie Abitx, at de unge mennesker er i overtal. Hun mener, at forklaringen ligger i, at klubben er ny.

– Det gør selvfølgelig en forskel, at vi er en ny klub. Vi er kommet på et tidspunkt, hvor vi har dækket et hul i forhold til efterspørgslen.

 -Typisk har vinterbadeklubberne været sådan nogle lukkede stammefællesskaber. Efter at Det Kolde Gys besluttede sig for at være en åben klub, så er det simpelthen væltet ind med medlemmer.
Jan Andersen, sekretær Det Kolde Gys

Klubberne åbner op

Jan Andersen mener, at forklaringen på tiltrækningskræften skyldes, at hans og andres klubber er blevet mere åbne de senere år.

-Typisk har vinterbadeklubberne været sådan nogle lukkede stammefællesskaber. Efter at Det Kolde Gys besluttede sig for at være en åben klub, så er det simpelthen væltet ind med medlemmer.

Hos Vinterbadet Bryggen ser Julie Abitx, at efterspørgslen blandt unge stadig er stor.  Klubben har siden åbningen i 2011 trukket over 1000 medlemmer.

– Der er en masse unge mennesker, som gerne vil ind i de her traditionelle klubber. Men der er ikke altid plads til dem, siger hun.

I deres forening har de en holdning om, at alle københavnere skal have mulighed for at prøve kræfter med vinterbadningen

-Vi har fx holdt en hel masse events, hvor vi har åbnet havnebadet.
Læs også: Gå nøgen i svømmehallen

Sammenhold eller stilhed

En af de unge, nye medlemmer hos Vinterbadet Bryggen er 28-årige, studerende Nina Dorph. Hun har lige har taget hul på sin første sæson.

-Det er mest for det sociale, og hyggelige jeg gør det. Der er et godt fællesskab dernede. Det er en fed afveksling fra specialeskrivningen at komme ud og sætte gang i kroppen.

Hos Det Kolde Gys er 23-årige, studerende Sif Boysen lige startet, og hun har det stik modsat. For hende er vinterbadningen en pause i hverdagen, som handler om at komme væk fra storbyens larm.

– Oftest tager jeg alene derud. Det er på en måde en slags meditativ følelse for mig at sidde for mig selv, hoppe og vandet og gå i sauna, siger hun.

Ifølge landsforeningen Vinterbadeforeninger i Danmark huser landets foreninger over 23.500 medlemmer i 2013.