Vinteren kommer: Hvornår skal du finde skøjterne frem?

Det er så hyggeligt at skøjte. Men hvornår er det sikkert at gå ud på isen? Foto: wikimedia
Det er så hyggeligt at skøjte. Men hvornår er det sikkert at gå ud på isen?
Foto: wikimedia

Vi går de kolde måneder i møde, og det er tid til at finde den varmeste jakke frem, hue, vanter, halstørklæder, store støvler og en pakke kleenex i lommen. Så er du klar til vinter i det kolde Danmark, som kan blive ekstra kold i år.

– Vi forventer at vinteren bliver koldere i år, end den har været de foregående år, siger Mikael Scharling, klimatolog i DMI.

Frost og sne har lagt et hvidt tæppe over landet, og også de danske søer viser små tegn på, at et lag is er ved at finde sig til rette. Men hvornår er isen tyk nok til, at man kan skøjte på den?

– Som tommelfingerregel siger man, at isen vokser med 1/10 millimeter pr time pr minusgrad, siger klimatolog Mikael Scharling fra DMI til dmi.dk.

Læs også: Sne holder cyklen i skuret 

Hvis isen med sikkerhed skal kunne bære, skal den være mellem 13 og 18 centimeter. Ifølge Mikael Scharling vil man kunne skøjte efter 14 dage med hård frost. Da vinteren forventes at blive koldere, kan vi glæde os til hyggelige skøjteture.

– Der er god sandsynlighed for, at vi får en periode, hvor isen bliver tyk nok til, at man kan skøjte på den, fortæller Mikael Scharling, men han understreger, at DMI ikke kan love noget.

Hvor meget frost har vi i Danmark? 

Det er meget forskelligt, om vi kan skøjte på de danske søer, det handler om at få nok frysende kolde dage og nætter. Kør musen hen over regionerne på kortet herunder for at se, hvor mange frostdage, vi havde sidste vinter. Nordjyderne måtte fryse mest, mens Fynboerne slap med færrest frostdage.

 

Kilde: DMI