#vinterlandskab: Frosten hitter på Instagram

Dette var synet, der mødte Anne Mette Andersen på Skærring Strand ved Aarhus.

Røde kinder, ømme fingre og dryppende næse er de ting, der følger med den bidende kulde, som vi alle kan mærke i disse dage. Men det får ikke folk til at blive inden døre, for frosten kan alligevel noget. Den kan skabe ‘insta-værdige’ motiver.

På Facebook og Instagram kan man i disse dage se en hyldest til det kolde vejr, som ellers ofte er udskældt. Det drejer sig om næsten eventyragtige motiver, der i disse dage kan ses langs de danske kyster.

Sådan opstår is-formationer

De forunderlige is-formationer sker ved en kombination af blæsten og frostvejret. Blæsten skaber bølgesprøjt, der rammer kysten, hvor det hurtigt fryser til. For at ispanseret bliver til virkelighed, og vi alle kan beskue det med beundring, må temperaturen være så lav, at frysningen sker øjeblikkeligt. Kysten skal også være frossen, for at isdannelsen kan tage form, da kysten ellers bare vil smelte isen, fortæller Jesper Theilgaard, meteorolog, tidligere vejrvært på DR og klimaekspert.

Læs også: For meget af det gode: Skibakke måtte lukke

Isen på Instagram

Det frosne vinterlandskab bliver flittigt delt på de sociale medier. På Instagram kan is-formationerne især findes under hashtagget: #vinterlandskab #ispanser #stranden

Anne Mette Andersen var ude at gå en tur ved Skæring Strand ved Aarhus, da hun fik øje på det smukke syn.

– Da jeg kom forbi, måtte jeg tage handskerne af, trykke på aftrækkeren på telefonen, trods hård vind og bidende kulde. Da mine hænder blev for kolde, måtte jeg stoppe. Jeg tog billederne, fordi det er fascinerende, at havet fryser til is på den måde. Det er jo virkelig et vidne om, hvor koldt det er, fortæller Anne Mette Andersen, der til daglig studerer biologi.

Mange af billederne endte på Instagram.

Klik dig gennem det nedenstående galleri og se de fascinerende sne- og isbilleder. Artiklen fortsætter under galleriet. 

Sidsel Winther var også en af dem, der måtte tage hænderne op af lommen.

Hun er grundlæggende fascineret af vinteren og naturen og tager ofte ud i weekenden for at opleve den. Hun vidste dog ikke på forhånd, at hun ville blive mødt af det flotte frosne vinterlandskab, da hun nåede ud til Skodsborg Strand.

– Jeg spottede nogle store forhøjninger af is langs kystlinjen. Det var så smukt. Jeg er vokset op ved havet, men jeg har aldrig før set sådan nogle formationer før. Det var næsten som om, at bølgerne var slået op på kysten og i samme sekund frosset til is, fortæller Sidsel Winther i en mail.

Sidsel Winther har aldrig set vandet fryse til is på denne møde før. Skodsborg Strand har i den forgangne uge været frosset helt til is.

Læs også: Snevejret bider: Elefanter kan få frostskader på deres kæmpe ører

Likes er drivkraften

For ekspert i sociale medier Thomas Bigum giver det god mening, at amatørfotograferne tager handskerne af og mærker frosten bide, for at få det perfekte shot til Instagram. Det ligger i underbevidstheden på brugere af de sociale medier, at vi hele tiden er på jagt efter dagens historie og billede, forklarer han.

Man skal huske på, at vi er flokdyr og at blive set af de andre i flokken i form af likes, det er vigtigt for os.
Thomas Bigum, ekspert i sociale medier

– De sociale medier er blevet så populære, fordi de på et helt basalt psykologisk plan går ind og trykker de rigtige steder hos os mennesker. Det er derfor, vi som samfund har taget så godt imod de sociale medier, og bruger dem så meget som vi gør, understreger Thomas Bigum, der bl.a. lever af at holder foredrag om sociale medier.

– Man skal huske på, at vi er flokdyr, og det er vigtigt for os at blive set af de andre i flokken i form af likes, understreger han.

Vejret hitter på Insta

På Instagram er der altid en bestemt type billeder, man som bruger med garanti vil støde på, når man begår sig på mediet.

– De store trends på Instagram er altid vejret, årstider og mad. De er store gennemgående trends, fordi det, vi deler, er ting, der har givet et lille udslag i vores følelser. Når mennesker begår sig i hverdagen, er meget af det, vi oplever, rene rutiner og derfor trivielt. Vejrfænomener, flot anrettet mad og farverige smoothies er de små ting, der giver udslagne og derfor de ting, der bliver delt mest, forklarer Thomas Bigum.

#kirsebær bliver det næste hit 

Når vi er færdige med at se på vinterlandskaber og sne til op over begge ører, så træder foråret ind.

– Kirsebærtræerne vil være en trend, der går igen i år, og som vi også så rigtig meget til sidste år. Sommerens billede er knæene i strandkanten, og vingen på flyet, der flyver os sydpå, der viser, at nu er det ferietid.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen stammer fra journalistens egen undren over, hvordan vejrfænomener tager meget plads på de sociale medier. Journalisten har været i kontakt med Jesper Theilgaard og Sidsel Winther over mail, mens Anne Mette Andersen og Thomas Bigums citater er overleveret via telefon.