Voldsepisoden mod Jacob Mark er ikke enestående i Roskilde

Patruljevogn ude om aftenen, som det sker i Roskilde torsdag, fredag og lørdag. Foto: Rigspolitiet

 

I weekenden skrev folketingsmedlem Jacob Mark (SF) på sin Facebookside, at han var blevet slået ned på en bytur i Roskilde. Desværre er han ikke den eneste, der oplever at få et par på hovedet i løbet af en weekend i Roskilde. Der bor omkring 50.000 indbyggere i Roskilde. Det samme i Silkeborg og Herning. Men noget, som de tre byer ikke har til fælles, er antallet af anmeldte voldsforbrydelser.

I de sidste tre måneder af sidste år var der 114 anmeldte voldsforbrydelser i Roskilde. Det tal var 78 i Silkeborg og 91 i Herning. Roskilde ligger altså henholdsvis 46 og 25 procent over de to lignende danske byer, når det gælder antallet af voldsanmeldelser på et år.

Ikke forøget beredskab

Thomas Kristensen, kommunikationschef hos Midt- og Vestsjællands politi, udtaler om vold i nattelivet i Roskilde:

– Det er ikke unormalt at vi modtager cirka 2 anmeldelser per weekend i Roskilde, af det man vil kategorisere som vold i nattelivet, siger han.

Midt- og Vestsjællands politi har ikke af den grund forøget beredskabet i nattelivet i Roskilde, men det almindelige beredskab er opmærksomt.

– Vores almindelige beredskab, der kører rundt i patruljevogne, har selvfølgelig fokus på, hvad der sker i nattelivet, når det er torsdag, fredag og lørdag, siger Thomas Kristensen.

Voldsforbrydelser i Roskilde

  • I 2023 var der 399 anmeldelser om voldsforbrydelser i alt
  • 192 af dem førte til sigtelser
  • Ud af de 399 anmeldelser var 165 af dem for simpel vold

 

Utryghed omkring stationen

SSP Roskilde, der står for Skole, Socialforvaltning og Politi, arbejder med at forebygge og gribe ind, når unge har en risikabel adfærd, der kan skabe kriminalitet. Gennem de unge har de fingeren på pulsen i Roskildes natteliv.

Konsulent hos SSP Roskilde, Stig Søgaard Laursen, peger på, at Roskilde er en populær by for udefrakommende at besøge om natten. Og dét kan være medvirkende til uro.

– Der er mange unge i kommunen. Men der også mange udefrakommende, der søger hen til bylivet i Roskilde. Mange af de konflikter, der foregår i nattelivet, er derfor ikke nødvendigvis, og faktisk ikke særlig tit, blandt Roskildes unge, siger han.

Roskildes unge oplever heldigvis stadig at være trygge i nattelivet. Dog er der et sted, hvor utrygheden særligt er fremtrædende.

– Generelt opleves trygheden ret stor i Roskilde byliv. Et af de steder, hvor utrygheden bliver mere udtalt, når man spørger borgere, er i og omkring stationen, hvor nattelivet kredser sig om, siger Stig Søgaard Laursen.

Jacob Mark blev lørdag d. 20. april slået ned i byen i Roskilde.

Folketingsmedlem Jacob Mark fra SF. Pressefoto: SF.Dk

Stig Søgaard Laursen mener generelt, at de hos SSP oplever et lavt antal voldsepisoder blandt unge, men de fortsætter alligevel med deres forebyggende arbejde.

– Vi orienterer os i netværket om, hvordan det ser ud. Hvad skal vi være opmærksomme på, og dertil får vi information fra netværket af unge om, hvordan de oplever de her sager, siger Stig Søgaard Laursen.

I en rapport om unge, vold og utryghed i nattelivet fra Det Kriminalpræventive råd fremgår det, at et utrygt natteliv kan forebygges på særligt to punkter: Med viden om at unges forbrug af alkohol og vold hænger sammen, og at de yngstes forestillinger og overvejelser om vold og våben kommer til at præge nattelivet fremover.

Læs også: Natteravne skal have ny luft under vingerne: »Mine børn skal ikke være i nærheden, hvis der kommer nogen, der har en skyder eller en kniv«

Sådan gjorde vi: Først modtog journalisten nyheden om Jacob Marks overfald. Derefter researchede hun, om der var en generel tendens i Roskilde ud fra Danmarks Statistik. Derefter foregik et telefonisk interview med Midt- og Vestsjællands politi samt SSP Roskilde.