Tiltalt for spædbarnsvold: Jeg tabte ham

I dag startede retsagen mod en far, der er tiltalt for grov vold mod sin fire måneder gamle søn. Manden nægter sig skyldig og siger, at der var tale om et uheld.
I dag startede retsagen mod en far, der er tiltalt for grov vold mod sin fire måneder gamle søn. Manden nægter sig skyldig og siger, at der var tale om et uheld.
Foto: MorgueFile

Manden er ulykkelig. Sådan lyder det fra forsvareren til en 27-årig far fra Køge om de skader, som mandens spædbarn blev påført, mens far og søn var alene. Skaderne omfatter kraniebrud og hjerneblødninger og bragte drengen i overhængende livsfare med måneders hospitalophold. I følge anklageren er skaderne påført af faren selv.

– Jeg nåede lige at gribe hans fod, men der havde han ramt gulvet med hovedet, forklarer manden, der er tiltalt for selv at have påført sin spæde søn voldsomme skader på hoved og krop.

Retssagen blev i dag indledt ved Retten i Roskilde. Faren er anklaget for gentagende, grov vold mod sit spædbarn med risiko for livsvarige mén i form af nedsat syn og spastiske træk i venstre side af kroppen.

Jeg prøver at holde ham, men det lykkes ikke. Jeg blev meget ked af det.

Tiltalt for spædbarnsvold til retten om hændelsen, der forårsagde kraniebrud og hjerneblødninger.

Men forsvareren og tiltalte argumenterer for, at skaderne på drengen, skyldes, at drengen blev tabt fra sin fars arm og slog hovedet.

– Lige i det øjeblik jeg rejser mig op, opdager jeg, at drengen er ved at falde ned fra min arm, siger den tiltalte far til et nævningeting på otte mand.

Læs også: Vidne: Onkel beskylder nevø for menneskehandel

– Jeg går i panik og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg prøver at holde ham, men det lykkes ikke. Jeg blev meget ked af det, uddyber han i retten.

Manden  har derfor nægtet sig skyldig i anklagen om bevidst at have påført sin søn vold.

Gentagende brutal vold

Ifølge anklageskriftet er faren tiltalt for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Det sker på baggrund af en retsmedicinske undersøgelse af den stærkt medtagede dreng og den efterfølgende efterforskning.

– Erstatningskravet er med forbehold for varige mén, fortsat svige og smerte, nedsat arbejdsduelighed og fortsat lægebehandling, der ikke dækkes af sygesikring.

Bistandsadvokat for spædbarnet til retten om de erstatningskrav, der er blevet fremsagt.

Sagen startede da det dengang fire måneder gamle spædbarn blev indlagt på Køge Sygehus og senere fløjet med helikopter til Rigshospitalet d. 2. august 2013. Barnet blev indlagt med blandt andet kraniebrud, blå mærker flere steder på kroppen og blødninger flere steder i hjernen i delvist bevidstløs tilstand. I opkaldet til alarmcentralen siger  den anklagede om sin søn:

– Han trækker ikke vejret, han er ligesom død.

Skadernes voldsomme karakter fik lægerne på Rigshospitalet til at indberette en mistanke om vold til Køge Kommune. Umiddelbart efter blev politiet involveret og efterforskningen startede d. 3. august.

Det skyldes, at en retsmedicinsk undersøgelse vurderer, at skaderne er påført drengen af tre omgange ved enten slag, stump vold eller tab fra omkring en meters højde. Den seneste skade på drengens hoved blev ifølge retsmedicineren påført på dagen, da drengen blev indlagt med et frisk brud på kraniet og medfølgende blødninger.  

Læs også: Unge vil frifindes efter dom for dødsvold

På den baggrund mener anklagemyndigheden, at manden har påført sin søn de voldsomme skader i en periode mellem ca. 1. juli og 2. august 2013 i barnets hjem i Køge.

Tiltaltes forklaring om tabet af barnet gælder kun den senest påførte skade, mens han er uforstående for de resterende tegn på slag.

Der er tale om en nævningesag grundet sagens alvorlige karakter. For manden, der er tyrkisk statsborger, født i Danmark, står ikke blot til flere års fængsel, men også mulig udvisning af Danmark.

Erstatningskrav for varige mén

Udover fængselsdommen står tiltalte også til at skulle betale en erstatning til sit skadede spædbarn. Bistandsadvokaten, der fører spædbarnets sag i retten, stiller et erstatningskrav på 41.620 kr. for en lægeerklæring, samt svige og smerte for skaderne på babyen.

Men med udsigterne til varige mén grundet de voldsomme skader på barnets hoved, vil bistandsadvokaten muligvis udvide erstatningskravet:

– Erstatningskravet er med forbehold for varige mén, fortsat svige og smerte, nedsat arbejdsduelighed og fortsat lægebehandling, der ikke dækkes af sygesikring, siger bistandsadvokaten i retten.

Den seneste status på drengens heldbred er bedre end først frygtet. Han lider af let spasticitet i venstre arm og ben, og lægerne forventer, at drengen vil være forsinket i at lære at gå og muligvis have spastisk gang. Det er dog uvist, hvordan skaderne yderligere vil påvirke barnets udvikling, men en øjenlæge vurderede i november 2013, at der kunne være tegn på hjerneskader.

Nævningene skal besvare sagens hovedspørgsmål: hvorvidt den tiltalte er skyldig i bevidst at have påført sin søn vold, eller om der er tale om uheld. Både lægen, der foretog den retsmedicinske undersøgelsen af drengen, og barnets mor, mormor, farmor moster og tante er indkaldt som vidner i løbet af denne uge.

I sagen skal manden desuden tiltalt for kokainbesiddelse med henblik på salg.  Der forventes at falde dom i begge sager d. 25. marts i Retten i Roskilde.