Voxpop: »Jeg vil selv bestemme, om jeg vil give drikkepenge«

Margit, 67-årig pensionist: "Jeg kan ikke lide, at tjeneren spørger mig om drikkepenge" Foto: Sophie Hrefna Palm Boye
Margit, 67-årig pensionist: “Jeg kan ikke lide, at tjeneren spørger mig om drikkepenge”
Foto: Sophie Hrefna Palm Boye

Vandene er delt, når det kommer til meningen om den funktion, der beder dig tage stilling til, om du vil give drikkepenge via dankortterminalen.

NetAvisen har spurgt danskerne, hvad de synes om at skulle tage stilling til drikkepenge via dankortterminalen.

Læs også: Bøfkæder siger ‘nej tak’ til dankortdrikkepenge

Flertallet af de personer NetAvisen mødte, synes ikke godt om at blive spurgt, om de vil give drikkepenge af tjeneren. De samme personer brugte ord som anmassende, pressende og ubehageligt om situationen, hvor de skal vælge, om de vil give drikkepenge.

Marianne, 42 år, pædagog

DSC_0006

– Jeg ved ikke helt, hvad jeg synes om det. Jeg synes drikkepenge er noget man giver kontant, og jeg synes ikke, det er noget, man giver på kreditkort.

Signe, 24 år, studerende

DSC_0007

– Jeg synes det kan være lidt anmassende. Specielt hvis den, der betjener en, bliver ved med at stå ved bordet, imens man så skal trykke enten grøn eller rød på selve automaten.

Daniel, 30 år, grafiker

DSC_0009

– Man er ikke så vant til i Danmark som i USA, at drikkepenge er en normal ting i hverdagen, så jeg synes også det er sådan lidt, så kan i ligeså godt ligge det ind i prisen, i stedet for at jeg skal tænke over, om jeg vil give drikkepenge eller ej.

Paw, 30 år, kemiingeniør

DSC_0010

– For det meste synes jeg, det er okay, men det er noget, man skal være villig til at give, og ikke noget der skal efterspørges.

Josefine, 20 år, sabbatår

DSC_0011

– Jeg har vænnet mig til det, men i starten var det ret grænseoverskridende, at man fik det kastet lige i hovedet. Men nu er det der, og alt efter hvor god service man får, vælger man jo, om man har lyst til det.

Nina, 20 år, studerende

DSC_0012

– Jeg bruger det ikke rigtigt. Har kun brugt det en gang, og har faktisk ikke rigtigt nogen mening om det.

Mikkel, 21 år, HF

DSC_0013

– Jeg synes, man nogengange kan få lidt dårlig samvittighed, og det presser lidt en til at sige ja. Hvorimod, hvis man betaler kontant, kan man bedre lægge det, man har lyst til, alt efter hvor meget man lige har i pungen.

Margit, 67 år, pensioneret lærer

DSC_0014

– Jeg kan ikke lide det. Jeg giver drikkepenge, hvis jeg bliver behandlet godt og gerne vil give drikkepenge, men jeg synes ikke, at tjeneren skal spørge mig, om jeg vil give drikkepenge.

Dennis, 27 år, autolakerer

DSC_0015

– Det er en nem måde at afvise drikkepenge. Har ikke rigtigt andre tanker om det.

Julie, 26 år, studerende

DSC_0016

– I starten blev jeg lidt provekeret af, at det ligesom står på skærmen, om man vil betale eller ej, men nu synes jeg bare, det er en nem måde at afvise på, eftersom de ikke ser, hvad man trykker.